Titkos rendszert vezettek be

Titkos rendszert vezettek be
Központosították a voksolásokra az adatfeldolgozási rendszert, mindenki csak a bukaresti bizottságok által már megkapott adatokból tájékozódhat.

Premiernek számító rendszert alkalmaznak mindkét voksolással kapcsolatos adatok feldolgozásánál az egész országban. Az eddigi választásokkor és szavazásokkor ugyanis az volt a gyakorlat, hogy a megyei választási irodák az adott nap során többször is összesítették a részvételi adatokat, és a voksolás napján székhelyeiken többször is tartottak sajtótájékoztatót ezek nyilvánosságra hozatala céljából.

Vasárnapra azonban új rendszert vezettek be: titkosított SMS-ekben küldik az adatokat folyamatosan a bukaresti Központi Választási Irodához, s ez a grémium végzi az összesítést, az adatokat időről időre megjelenítve honlapján. Ugyanez a gyakorlat érvényes az EP-választás és a népszavazás esetén is, mindkét esetben a bukaresti központi választási bizottságok kapják a titkos információkat, és interneten áthozzák azokat nyilvánosságra, 3-5 óránként. Megkeresésünkre például a Bihar megyei két testület, azaz az EP-választással és a népszavazással foglalkozó megyei választási bizottságok felelősei is megerősítették, hogy ezt az új rendszert alkalmazzák. Már a voksolásokat megelőző napon speciális készülékeket kaptak, amelyek segítségével a titkosított információkat elküldik a román fővárosba. Ennek nyomán az egész országban a teljes sajtó, de az esetleg az ügyben érdekelt polgárok is a két központi választási bizottság honlapjairól szerezhetik hivatalos információikat a választási részvételről. A megyei választási irodák tartanak ugyan informatív sajtótájékoztatókat, ám ezeken csak azokat a részvételi adatokat ismertethetik, amelyeket előzőleg Bukarestből közzétettek a honlapokon.

Szeghalmi Örs