Titkos paktum?

Budapest, Bukarest és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) közötti “titkos megállapodás” állhat annak a hátterében, hogy a két ország hivatalosan hanyagolja a határon túli magyarság autonómiájának ügyét – fejtette ki szerdán Székelyudvarhelyen Tőkés László.

A november 25-i romániai európai parlamenti választásokon egyéni jelöltként induló református püspök sajtóértekezletén csodálkozásának adott hangot amiatt, hogy tudomása szerint Markó Béla RMDSZ-elnök javaslatára nem vették fel a Nagyszebenben november 14-én tartott közös román-magyar kormányülés napirendjére az autonómiát. A püspök arra a következtetésre jutott, hogy sem Budapest, sem Bukarest, sem az RMDSZ nem tartja kívánatosnak az autonómia ügyének támogatását, ez utóbbi szervezet szerinte csak kampánytémaként, “üres frázisként” használja ezt a fogalmat.

Utalt arra az interjúra, amelyet Gyurcsány Ferenccel egy nappal korábban a Gandul című román napilap közölt. Ez megerősíti a gyanút – mondta Tőkés -, hogy “titkos megegyezés” áll a háttérben, amelynek gyökerei az 1994-ben megkötött román-magyar alapszerződéshez és annak záradékához nyúlnak vissza. A “nagyszebeni paktum” a püspök megfogalmazása szerint az autonómiát éppen az európai parlamenti választások küszöbén véteti le végleg a napirendről, ugyanakkor engedélyezi az RMDSZ számára, hogy az autonómia fogalmát használhassák a választási kampányban.

A sajtóértekezleten Németh Zsolt, az országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke is idézte az említett Gyurcsány-interjút, amelyben – mint mondta – a magyar miniszterelnök “megmagyarázza”, miért nem támogatja az erdélyi magyarok autonómiáját. Ez az álláspont fordulatot jelent a magyar kormány nemzetpolitikájában – hangoztatta Németh Zsolt, emlékeztetve arra, hogy a  kormányprogramban még az áll, hogy a kabinet támogatja az autonómiát. Utalt arra is, hogy a múlt héten jóváhagyott kormányzati külkapcsolati stratégiából is törölték a szomszédos országokban élő magyarok autonómiatörekvéseinek támogatását.