Titkos CIA-járatok – Bukarest ismét cáfol

Románia ismét tagadta, hogy terrorizmussal gyanúsított foglyokat szállító, titkos CIA-gépek landoltak volna repülőterein.

A Washington Post honlapja szerint ugyanis egy magas rangú román tisztségviselő nevének elhallgatását kérve azt nyilatkozta az Associated Press (AP) hírügynökségnek, hogy korábban részt vett egy gyanús “csomag” cseréjénél a Mihail Kogălniceanu katonai bázison. Szerinte a “csomagban” terrorizmussal gyanúsított személyt rejtegettek. Mint mondta: 2004-ben háromszor, 2005-ben pedig kétszer szállt le egy-egy, az amerikai Központi Hírszerzőügynökséget, a CIA-t kiszolgáló gép a bázison, amikor nagyméretű csomagokat vett fel egy várakozó autóbuszról. A katonai röpteret állítólag jól ismerő tiszt szerint a gépek Afrika felé indultak tovább, fedélzetükön a “csomaggal” és két CIA ügynökkel.

Az AP-nek nyilatkozó tiszt továbbá azt állítja, hogy egy Irakból érkező C-130 típusú gép rendszeresen leszáll a tengerparti Mihail Kogalniceanu katonai bázis szigorúan védett részén, ahol napokon keresztül vesztegelt. Szerinte a román Védelmi Minisztérium személyzetének tilos belépni a bázis három épületébe, amelyeket az amerikaiak rendszeresen látogatnak.

Az amerikai sajtóban megjelent állításokat vasárnap Traian Basescu államfő és a cikkben megnevezett katonai bázis parancsnoka is erőteljesen cáfolta.Újságírói kérdésre válaszolva Traian Băsescu azt állította: nincs tudomása sem a CIA-járatokról, sem pedig “gyanús csomagok” cseréjéről a Mihail Kogălniceanu katonai bázison. Ugyancsak cáfol Adrian Vasile, a Mihail Kogalniceanu katonai bázis parancsnoka, aki szerint az elmúlt 18 év alatt egyetlen CIA által használt gép sem szállt le a bázison.

Ennek megerősítésére azzal érvel, hogy amikor először jelentek meg a sajtóban a híresztelések a Romániában leszálló CIA-járatokról, a bázis kapuit azonnal megnyitották a külföldi újságírók és egyéb intézmények képviselői előtt. Azt állítja: a bázison nincs egyetlen olyan épület sem ahova a román védelmi tárcának tilos lenne a bejárás. Az épületeket egyébként mind az újságírók, mind pedig az ügyben érdeklődő más intézmények képviselői végigjárták.