Tisztújító közgyűlést tartott a PMNYE

Tisztújító közgyűlést tartott a PMNYE
Nagyvárad – Kedden délután az Ady Endre Középiskola dísztermében tisztújító közgyűlést tartott a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesülete. Ismét Szilágyi Ibolya elnökasszonynak szavaztak bizalmat.

Tisztújító közgyűlést tartott kedden a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesülete. A legutóbbi választás óta eltelt két év történéseit Szilágyi Ibolya elnök foglalta össze, kiemelve azt, hogy a megvalósítások nem csupán egy ember, hanem a vezetőség, illetve egy összetartó társaság eredményes és önkéntes munkájának köszönhetőek.

Egyebek mellett elhangzott: nagy sikernek örvendenek az évi rendszerességgel megszervezett rendezvényeik, mint például a farsangi és az őszi bálok, az Anyák napja és az Idősek világnapja alkalmából megtartott ünnepségek, a nagyszülők és az unokáik találkozója. Sok szép élménnyel gazdagodtak ugyanakkor a tagok a bel- és külföldi kirándulásaik során, és emlékezetesek maradtak azok a fesztiválok is, melyeken a PMNYE kórusa szerepelt. Kitünő a hangulat a heti kóruspróbákon, a havi irodalmi összejöveteleken, valamint az időszakos kézműves-foglalkozásokon is. Mint kiderült, jó kapcsolatot ápol a nyugdíjasegyesület a hazai és a magyarországi társszervezetekkel, a Máltai Segélyszolgálattal, a Gyermekmentő Szolgálattal, az Ady Endre Középiskolával, a Szent László Gimnáziummal, a várad-újvárosi és a várad-velencei RMDSZ-körzetekkel és a várad-újvárosi római katolikus plébániával is. A sokrétű tevékenység kibontakoztatásában nagy szerepet játszottak a Communitas és az Eurotrans Alapítványoknál, valamint a váradi és a megyei önkormányzatoknál elnyert pályázatok is. Jakab Ibolya korábbi elnök kérdésére válaszolva Szilágyi Ibolya azt is elmondta, hogy jelenleg 428 tagja van az egyesületnek, akik közül 150-160-an fizetnek tagdíjat.

Hozzászólások, javaslatok

A hozzászólások rendjén Gregovits Sándor felvetette, hogy keresni kellene a kapcsolatot az érmelléki nyugdíjasokkal is. Ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet: a különböző rendezvények megszervezése nem kis fáradságot, utánajárást igényel, ezért a tagok ne feledkezzenek meg néha „egy-egy féltéglát levenni a teherről”. Pásztai Ottó azt tanácsolta: folytatódjon az a tavaly megszakadt hagyomány, miszerint évente valamilyen formában díjaznak öt olyan idős személyiséget, akik köztiszteletnek és közmegbecsülésnek örvendenek. Jakab Ibolya Szombati Gille Ottó tiszteletbeli elnöknek az óhaját is közvetítve azt kérte, hogy ismét legyen Kíváncsi Akadémia, melyre hívják meg Marossy Anna biológust előadást tartani. Nagy Aranka néhány kirándulási útitervet ismertetett.

Biró Rozália alpolgármester gratulált a PMNYE tevékenységéhez, úgy vélte, ugyanolyan példaértékű, közösségformáló és szerteágazó, mint a premontrei öregdiákoké. Hangsúlyozta: fontos lenne, hogy minél több személyt megmozgassanak, használják ki a pályázatok nyújtotta lehetőségeket és dolgozzanak a szervezet imidzsének építésén.

Maradt a vezetőség

Az ellenőrző bizottság jelentését követő tisztújítás során a tagság ismét Szilágyi Ibolya elnökasszonynak szavazott bizalmat, alelnök Vonház Antal, ügyvezető igazgató pedig Stan Zita maradt. Az öttagú vezetőség tagjai: Szilágyi Ibolya, Vonház Antal, Stan Zita, Lukács Irén és Major Éva, a cenzori testületet pedig Dobos Ilona, Pataki Magdolna és Pantea Etelka alkotják.

Ciucur Losonczi Antonius