Tisztítják a medreket

Tisztítják a medreket
Több mint húsz kilométernyi folyó- és patakmeder tisztítását bonyolította le ez év elejétől fogva mostanáig a Körösök Vízügyi Igazgatóság (ABA Crişuri) abból a célból, hogy akadálymentesítse a vízfolyást, főleg jelentős esőzésekkor.

Egyebek mellett a Topa, a Hollód, a Rézbányai-Körös, a Köves-Körös, a Gyapju-patak évről évre eléri, vagy túl is lépi a figyelmeztetési szintet, s az idei munkálatok során igyekeznek eltávolítani a hordalékot a medrek mélyéről.

Mindez nem könnyű, ugyanis nagy mennyiségű lerakódás képződött és a munkálatokat nehezíti a vízben elburjánzó növényzet és a sok hulladék – nyilatkozta Dorel Dume, az intézmény igazgatója, aki egyben felhívást intézett a lakosokhoz: ne szennyezzék a vizet különböző hulladékokkal, mivel ezek akadályozzák a víz folyását és akár árvizet is okozhatnak.

Az augusztusban véget érő munkálatok lényegesen eredményesebbé teszik majd az árvíz megelőzést Kapocsányon, Pusztahollódon, Hollószegen, Kerekesfalván, Csékehodoson, Diófáson, Drágánfalván, Cigányosdon, Belényesujlakon, Gyapjun, Érvasadon, Biharfenyvesen, Margittán és Nagyváradon.

Az elmúlt évek során főleg a Topa és a Hollód áradt meg, ilyenkor a víz fát, sarat és hulladékokat sodrott két községi útra, egy megyei útra és 250 hektárnyi mezőgazdasági területre.