Tisztelgés Ady emléke előtt

Tisztelgés Ady emléke előtt

Nagyvárad – Ady Endre születésének 130. évfordulója alkalmából november 22-én Nagyváradon felavatták az Emke kávéház falán a költő emléktábláit, majd megkoszorúzták a mellszobrát.

Csütörtök délben népes csoport gyülekezett az Emke (a mai Astoria) kávéház előtt, hogy felavassák Ady Endre megújított két emléktábláját. Elsőként Aurel Chiriac, a Körösvidéki Múzeum igazgatója szólt az egybegyültekhez. Szabó Ödön megyei tanácsos arra hívta fel a jelen levők figyelmét, hogy ez a tábla már nem azonos azzal, amelyet 1953-ban helyeztek el az épület falára. Tóth János arról szólt, hogy Ady és Nagyvárad neve egybefort, majd idézte a költő egyik prózai írását, amelyben a költő hitet tett e város szeretetének. Cornel Suciu, az Asoria komplexum igazgatója szerint Octavian Goga, Nichita Stanescu és Alexandru Andritoiu is megfordult itt, majd kifejezte reményét, hogy sikerül visszaadni e kávéház egykori hírnevét. Végezetül Aurel Chiriac, Cornel Suciu, illetve Szabó Ödön és Tóth János leleplezte a román- és magyarnyelvű emléktáblát.

Koszorúzás

Soha nem láthattunk ennyi fiatalt még Ady mellszobránál, mint a mostani koszorúzáson. Elsőként Tóth János, az Ady Emlékmúzeum vezetője köszöntötte az egybegyülteket, majd Gazdag Xenia, a Tanítóképző diákja szavalt el egy Ady-verset. Ezt követően a Körösvidéki Múzeum, az Ady Endre Középiskola, az RMDSZ, az NMD író olvasó köre, a Partiumi Magyar Művelődési Céh, a Iosif Vulcan Tanítóképző és a Kiss Stúdió nevében megkoszorúzták a költő mellszobrát.

Péter I. Zoltán