Tisztelgés 1956 és hősei előtt

Akt.:
Tisztelgés 1956 és hősei előtt
Méltóképpen emlékeztek meg kedden az 1956-os forradalomról és hőseiről a nagyváradi Mihai Eminescu Főgimnázium diákjai és tanárai.

 

„1945-ben egy megnyomorodott nép, hat háborús év borzalma után hittel, bizakodással tekintett a jövőbe, s látott hozzá a romok eltakarításához, az ország újjáépítéséhez. Éhesen, rongyosan, fázva és hajléktalanul kiáltotta: felszabadultunk! Felszabadultunk szovjet segítséggel, ezért azonban keményen meg kellett fizetnünk. A segítségnyújtás mögött ott lapult a zsarnokság. Testet nyomorító, lelket bénító, megalkuvásra kényszerítő idő következett”.

Emlékműsor

Az 1956. október 23-i eseményeket felidéző képsorokkal, és a fentebb idézett gondolatokkal indult az eminescusok emlékműsora, amelynek során nem csak a forradalom és hősei előtt tisztelgő verseket és dalokat hallhattak a tanintézmény dísztermét teljes egészében megtöltő diákok, hanem a magyar történelem oly meghatározó eseményéről is pontos képet kaphattak a rövid visszatekintésnek köszönhetően. Az előzményeket, a nap krónikáját és a szörnyű megtorlást is felidéző bevezetőben az iskola azon tanárai előtt is tisztelegtek a megemlékezéssel, akiket meghurcoltak, a tanítástól eltiltottak: dr. András Ágoston magyar-teológia szakos tanár, dr. András Gusztáv magyar-történelem szakos tanár, dr. Kun József magyar szakos tanár, Matyasovszki Adél magyar szakos tanár, Csernák Emília történelem szakos tanár. Az emlékműsor során – melyet Samarjai Enikő magyartanár, illetve Costin Diana francia tanárnő, az olvasókör vezetői tanítottak be – az iskola 9–12-es diákjai működtek közre.

Tököli Magdolna