Tiszteletadás a partiumiak nevében

Tiszteletadás a partiumiak nevében
Bihar megye – Jövő héten a nagyváradi önkormányzat, a megyei tanács és a civil szféra képviseletében egy küldöttség látogat el Doberdóra és Isonzóra, hogy megkoszorúzzák az itteni emlékműveket.

Már gyűlnek az anyagok az információk az első világháború itteni csatáiról. Sok partiumi család kereste fel már 1917-től az itt elhunytak nyughelyeit, de aztán néhány évtized elteltével, főleg a kommunizmus idején nem illett reájuk emlékezni – mondotta Sárközi Zoltán. „Ezeket az embereket elvesztettük, és emiatt ma már sok tízezerrel kevesebben vagyunk.” Mostani útjuk célja maradandó emléket állítani a hősöknek. Tavasztól akár iskolák is felkereshetik egy nem hagyományos történelemórára az egykori csaták helyszíneit.

Koszorúznak

A mostani küldöttség két helyen koszorút helyez el az itthoniak nevében. Az egyiket a San Michele magaslatán levő szent helynek nyílvánított olasz emlékhelynél, míg a másikat az egykori nagyváradi 4-es gyalogezred áletben maradott tagjai által felállított obeliszknél San Martino del Corso település mellett. Nem messze innen 1992-ben Göncz Árpád akkori államfő egy kopjafát állítatott. Most kapták meg az államfő engedélyét arra, hogy egy partiumi emlékpakettet helyezhessenek el rajta.

Pásztor Sándor ismertette a további terveiket is. Kapcsolatot akarnak teremteni az olaszországi helyhatósági és járási képviselőivel.

Azok a bihariak, akiknek elhunyt rokonai nyugszanak Doberdó, Isonzó és a környék földjében és szeretnének megemlékezni róluk, hozzanak be egy szalagot az elesett nevével, és akár az emlékező család nevével, hogy rátehessék a koszorúra, hogy szimbólikusan közösen emlékezhessenek. A szalagokat szerda délig vihetik be az RMDSZ Fekete Sas székházbeli központjába. Egyéb dokumentumokat a zoltans@clicknet.ro e-mail címre küldhetnek, vagy lemásolásra az RMDSZ székházába vihetnek. Az így összegyűlt anyagból kiállítást szeretnének szervezni.

 

Péter I. Zoltán