Tisztelet és felelősségvállalás

Tisztelet és felelősségvállalás
Nagyváradon is megalakult az 52-es Koalíció nevű civil mozgalom, amely a 52/2003-as számú törvény előírásainak módosításáért, és annak betartásáért küzd.

 

 

A Ruhama Alapítvány, az 52-es Koalíció tagjaként tegnap megtartott sajtótájékoztatóján indította el a civil mozgalmat Nagyváradon is, amelyhez országos szinten már 190 civil szervezet csatlakozott. Ana Amzăr jogtanácsos elmondta: az 52-es Koalíció a civil társadalom képviselői által folytatott civil mozgalom, amely az 52/2003-as számú törvény módosítását kéri, valamint azt, hogy azoknak a közintézményeknek a vezetői, akik nem tartják be az említett törvényt büntethetők legyenek. A 52/2003-as számú törvény a közigazgatási döntéshozatal átláthatóságára vonatkozik, adminisztratív döntéshozatali eljárásokban, az állampolgárok részvételének jogi keretét biztosítja. Az 52-es Koalíció tagjai azt sérelmezik, hogy a törvényből kimaradt néhány fontos rész, amely miatt meghiúsul az állampolgárok aktív részvétele az adminisztratív döntéshozatalban és a jogszabálytervezetek kidolgozásában, a lakosoknak nincs rálátásuk a közpénzek felhasználására stb. Daniel Bredet és Florina Lingurar szociális munkások ismertették azt a három pontot, amelyet a mozgalom be szeretne iktatni a törvénybe: a közintézmények vezetőire vonatkozólag azonnali büntetések, ha nem tartják be az előírásokat; ésszerű határidő a polgárokkal való párbeszédre; a humanitárius párbeszédre vonatkozó szabályok.

 

Módosítások

 

A tájékoztatón elhangzott: elegendő idő nélkül a lakosság aktív részvételét veszélyeztetik. A polgároknak írásos javaslatok, ötletek és vélemények benyújtására egy-egy közérdekű határozat kapcsán jelenleg minimum tíz nap áll a rendelkezésére. Ana Amzăr hangsúlyozta, hogy sok városban a törvénytervezeteket pénteken jelentik be, így még tíz nap sem áll a lakosság rendelkezésére. A civil mozgalom a nyilvános konzultáció időtartamát 90 napra növelné. A humanitárius párbeszédre vonatkozó szabályok pedig azért fontosak, hogy az emberek visszanyerjék bizalmukat a résztvevő demokráciában, hogy tudják mire használják a közpénzeket és járjanak közvitákra, valamint, hogy a közintézmények vezetői és a civil társadalom között a párbeszéd tisztelet- és felelősségteljessé váljon. Florina Lingurar hozzátette: február 17-én 10 és 12 óra között a városháza nagytermében a fentebb említett három kiegészítést nyilvánosságra hozzák. A találkozóra meghívtak több megyei tanácsost, a polgármesteri hivatal képviselőit, a polgármestert és az alpolgármestereket, képviselőket, szenátorokat, a pártok vezetőit, hogy ők is fejtsék ki véleményüket a kezdeményezéssel kapcsolatban.

 

Nagy Noémi