Tisztára, mint két tojás: filmkarakterek, akik igencsak hasonlítanak egymásra

Tisztára, mint két tojás: filmkarakterek, akik igencsak hasonlítanak egymásra
© Forrás: 20th Century Fox / Gage Skidmore / Wikimedia
A néző elég gyakran érezhet úgy filmezés közben, mintha egy bizonyos karaktert már látott volna valahol. Valaki annyiban hagyja a kósza gondolatot, mások viszont lázas keresésbe kezdenek: végigtúrják a gyanús filmeket, könyveket és rajzfilmeket, hogy rátaláljanak a kérdéses szereplő gyökereire. A BrightSide ezúttal 7 olyan ismert mozikaraktert gyűjtött össze, amelyek alapjai korábban már máshol is feltűntek.

1. Kimba, a fehér oroszlán vs. Az oroszlánkirály

kimbaForrás: Mushi Production / Tezuka Productions / Walt Disney Pictures

Kimba (ami már majdnem Simba, ugye) valójában egy 1965-ös japán rajzfilmsorozat hőse volt, kalandjait pedig számos nyelvre lefordították. Nevük első kezdőbetűjét leszámítva olyan, mintha Kimba és Simba ikertestvérek lennének: mindketten idős pávián bölcsességeit hallgatják, saját rokonuk ellen harcolnak, és felhőkből előbújó szellemekkel beszélgetnek.

A Disney a szembeötlő párhuzamok ellenére tagadja, hogy Az oroszlánkirály a Kimba, a fehér oroszlán remake-je lenne, szerintük inkább a Hamletből és a Bambiból merítettek inspirációt a saját történetükhöz.

2. Zorro vs. Batman

zorroForrás: Sony Pictures Entertainment / Amblin Entertainment / Warner Bros. / DC Comics

Zorro majdnem 100 éve, 1919-ben debütált a filmvásznakon. Titkos barlangja volt birtoka alatt, itt tartotta felszerelését és jelmezét is, a „Zorrómobillal” együtt (ami természetesen a lova volt). Az inasról pedig ne is beszéljünk: ez a karakter aktív szerepet játszik mindkét sagában.

3. Bolondos dallamok vs. Kiscsávó

ltForrás: Warner Bros. / Revolution Studios / Sony Pictures Entertainment

A Kiscsávó történetét mintha már láttuk volna valahol: letesznek egy babát a főhősék ajtajában, de a kicsiről kiderül, hogy valójában egy engedetlen kisnövésű férfi. A Bolondos dallamok egyik epizódjában Tapsi Hapsinak pont ilyen „babára” kell vigyáznia.

4. Kis szörnyetegek vs. Szörny Rt.

monstersForrás: Davis Entertainment / Pixar

Az 1989-es Kis szörnyetegekben egy Maurice nevű kék lény bevezeti Briant a szörnyek világának rejtelmeibe. Ebben a filmben a szörnyek gyerekeket ijesztgetnek, és Briant el is rabolja az egyik legádázabb, de Maurice végül a segítségére siet. A gyerek előtt aztán később a szörnyvilág ajtaja is bezárul. Mindez nagyjából-egészében megtalálható a Szörny Rt-ben is.

5. A katona vs. Terminátor – A halálosztó

termForrás: Pip R. Lagenta / Orion Pictures

Harlan Ellison neve szerepel az összes Terminátor-főcímben. De ki is ő pontosan? Ellison írta A katona-regényt, ami az azonos című film és a Terminátor karaktere alapjául is szolgál. Egy bírósági döntésnek köszönhetően Ellison nevét az összes, Terminátorról szóló film stáblistáján fel kell tüntetni.

6. The Christmas Toy vs. Toy Story

toyForrás: The Jim Henson Company / Pixar / Walt Disney Pictures

Az 1986-os The Christmas Toy című tévéfilmben a játékok életre keltek, amikor nem látta őket senki, és nyugodtan élték saját életüket. A történet szerint az egyik karakter nem tudja, hogy ő valójában egy játék, és bajba keveri a többi szereplőt. Egyértelmű a párhuzam, de a Disney szerint a film csupán inspirálta őket a Toy Story elkészítésében.

7. Deathstroke vs. Deadpool

deadpoolForrás: 20th Century Fox / Gage Skidmore / Wikimedia

A maszkos bérgyilkos, Deathstroke különösen jól bánik a fegyverekkel, és öngyógyító képessége is van. A DC Comics holdudvarába tartozik, 1980-ban tűnt fel először a képregényfüzetekben. A marveles Deadpoolhoz hasonlóan ő is a legjobbkor cselezi ki a halált, és még az öltözékük is hasonló. Úgy tűnik, a két karakter között több a hasonlóság, mint a különbség.

Forrás: BrightSide


A moziplakátokra nem mindig figyelnek oda az emberek, pedig néha egészen logikátlan, sőt, egyenesen bizarr meglepetéseket lehet felfedezni rajtuk. A most következő baklövésekért azonban könnyen lehet, hogy nem a készítők a felelősek, hanem a borzasztó szoros határidő. A BrightSide összeállítása. 1....

Minden egyes alkalommal valami új dologba botlunk, amikor újranézzünk kedvenc filmjeinket. Néha csak egészen kis részleteket fedez fel az ember, viszont akadnak esetek, amikor a történet szempontjából kulcsfontosságú elemre bukkanunk. A BrightSide ezúttal olyan rejtett mozis kincseket gyűjtött össze...

Címkék: , , ,