Tirol, Dolomitok, bajor kastélyok

Tirol, Dolomitok, bajor kastélyok
Havi összejövetelüket tartották a Premontrei Öregdiákok Egyesületének tagjai. Pásztai Katalin tartott előadást egy ausztriai kirándulásról, Tirol, Dolomitok, bajor kastélyok címmel.

A Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban zajlott szokásos havi találkozó kezdetén Pásztai Ottó, a Nagyváradi Premontrei Öregdiákok Egyesületének elnöke köszöntötte az érdeklődőket, majd Szebeni Lajos olvasott fel egy-egy Mécs László és Horváth Imre-költeményt.
Ezúttal Pásztai Katalin tartott vetített képes előadást arról a nyolcnapos ausztriai kirándulásról, melyen férjével vett részt idén júliusban, lévén hogy a természet, s ezen belül a hegyek szerelmesei. Ahogy a prezentáció alkalmából lenni szokott, a bemutatott felvételek szépségén túl a jelenlevők olyan érdekességekkel, információkkal, élménybeszámolóval gazdagodtak, melyekhez az internetet böngészve nem juthatnak hozzá. Mint kiderült, a látogatás első jelentősebb helyszíne Hitler egykori vendégháza, a Sasfészek volt, ahonnan csodálatos körpanoráma tárul a környező alpesi hegyvilágra. Említést érdemel, hogy 1945-ben minden romhalmazzá vált a környéken, a háborút követően az amerikaiak azonban helyre állították, és több éven keresztül tengerentúli családok töltöttek ott két-két hetet. Az innsbrucki városnézés után egy kis tiroli település, Alpach nyújtott maradandó emléket amiatt, mert Európa legszebben felvirágzott faluja címmel büszkélkedhet. Egykoron Ausztria legtisztább levegőjét is itt mérték, a helyiek őrzik a hagyományaikat, építészetükre pedig az jellemző, hogy házaikat fából építik. Gyönyörű látványt nyújtottak ugyanakkor a hosszú fakorlátokról lecsüngő muskátlik.

Fejetetején ház

Egy másik szinte mesebeli helység ahol jártak, Oberamergau volt. A legenda szerint a pestis terjedése idején őrséget állítottak a falu szélére, és senkit sem engedtek se ki, se be, azonban egy ember mégiscsak átjutott az őrségen, s bevitte e szörnyű betegséget. Imádkoztak, hogy ne terjedjen el az egész faluban, és ígéretet tettek arra, hogy ha megmaradnak, akkor ötévente eljátsszák a passiót. Ebből aztán máig élő hagyomány lett, mely turisták milliót vonzza szerte a világból. Oberamergau azonban nem csak erről nevezetes, hanem arról is, hogy lakosai híres fafaragók, és jellegzetes falfestményekkel díszítik a házaikat. (És ha már az ingatlanoknál tartunk: a környéken egy feje tetejére állított emeletes ház is látható, melynek belsejében „természetesen” szintén minden fordítva van).
Másnap a természet egyik különleges csodájának, a Dolomitoknak a megtekintése okozott örömöt Pásztaiéknak. A világ talán legszebb hegyi útján kemény és veszélyes szerpentineket másztak meg, mire a Karrer-hágón felértek az 1534 méter magasan levő Karrer-tóhoz. Mondanunk se kell, lenyűgöző látványt nyújtott számukra a smaragd színű tó, melyben a környező hegyek sziluettjei fürdenek, a sziklacsúcsok.
Néhány órával később Wattensben a meghökkentően érdekes Swarovski-kristályvilágban gyönyörködtek, mely hatalmas területet foglal magába. Kiérve az épületből, egy mesterséges ligetben találták magukat, kristály díszítésű fákkal, és egy tóval, amit középen elválasztottak egy folyosóval, mely a tóba nyúlik, s így a külső szemlélőnek úgy tűnik, mintha a többiek ruhástól a vízben lennének. Felejthetetlen élményt nyújtott még a kirándulás során Európa legmagasabb vízesésének, a Krimmlinek a megtekintése is, mely tizenkét patak vizét gyűjti össze. A látványban gyönyörködve Horváth Imre szavai jutottak az eszükbe (bár persze nem ott íródtak): „a vízesés csodája, hogy megőrzi méltóságát, mikor zuhan”.

Ciucur Losonczi Antonius