"Tipikus megélhetési politikus"

"Tipikus megélhetési politikus"
Nagyvárad – Csütörtök délután Szilágyi Zsolt- a tipikus megélhetési politikus címmel tartott sajtótékoztatót Szabó József, az RMDSZ megyei ügyvezető alelnöke a szervezet Sas-palotabeli székhelyén.

Szabó József, a megyei RMDSZ ügyvezető alelnöke kifejtette: a sajtón keresztüli pengeváltások, Szilágyi Zsolt Lakatos Péter parlamenti képviselőhöz intézett nyílt levele, az RMDSZ legutóbbi választmányi ülésén elhangzottak, valamint egy tíz évvel ezelőtti megállapodás késztették őt arra, hogy megszólaljon. Több összehasonlító jellegű táblázatot mutatott fel, melynek hivatalos forrásaként a román Szenátus és Képviselőház honlapjait jelölte meg. Ezek párhuzamba állítják Szilágyi Zsolt 14 éves parlamenti munkáját az RMDSZ jelenlegi képviselőinek, illetve szenátorának 14 hónapos tevékenységeivel. Többek közt azt tartalmazzák: míg Szilágyi Zsolt 14 év alatt 41-szer szólalt fel, 4 politikai nyilatkozatot nyújtott be és 12 törvénytervezetet javasolt, addig például Lakatos Péter 2008-as újraválasztása óta 41 alkalommal kért szót, 5 politikai nyilatkozattal élt és 21 törvénykezdeményezéshez járult hozzá a nevével. Szabó József szerint ugyanakkor a 2000-2004-es ciklusban Szilágyi Zsoltnak 6 törvénykezdeményezése volt, melyből 2 ment át. “Egyrészt álszerény, hogy kérkedik a tevékenységével, másfelől pedig inkább konkrét eredményeket mutatna fel. Teljesítménye mérhető ugyan, de nagyon gyenge, én az elégtelen minősítéssel jellemezném”, közölte a megyei RMDSZ ügyvezető alelnöke.

Viszi az aktatáskát”

Szabó József egy tíz évvel ezelőtti történetet is felelevenített, amióta bevallása szerint becsapottnak érzi magát. Akkoriban még a Nagyváradi Magyar Diákszövetség (NMD) elnöke volt, Szilágyi Zsolt pedig ismét indulni szeretett volna RMDSZ-es színekben a parlamenti választásokon. Elmondása szerint 2000-ben is küldöttgyűlésen dőlt el, melyik jelölt hányadik helyen szerepeljen az RMDSZ-es listán. A diákszervezet 14 vokssal rendelkezett a belső előválasztáson. A helyes döntés érdekében közvéleménykutatást végeztek a fiatalok körében, melyen Szilágyi Zsolt jött ki favoritnak Sarkady ZsoltMIDESZ-elnök ellenében, így az NMD őmellette állt ki és kampányolt. Ennek következményeként befutó helyre került és megválasztották parlamenti képviselőnek. A felmérést követően szerződést írt alá Szilágyi Zsolt és az NMD a kölcsönös vállalásokról. A protokollum fél évet bírt ki, Szabó József szerint azért, mert Szilágyi Zsolt nem tartotta be. “Neki az írott megállapodás sem számít, az adott szónak pedig még ennyi jelentősége sincs számára”, fogalmazott az ügyvezető alelnök. Hozzátette: 2004 júniusában Szilágyi Zsolt kilépett az RMDSZ-frakcióból és függetlenként tevékenykedett tovább, majd később nem indult többet parlamenti választásokon RMDSZ-es színekben. Jelenleg Tőkés László EP-képviselő kabinetvezetője, vagyis “nem vállal továbbra sem más szerepet, mint hogy viszi a volt püspök aktatáskáját”.

 Személyes találkozás

Szabó József azt kérte Szilágyi Zsolttól: ha tudja, cáfolja bizonyítékokkal az elhangzottakat, mert máskülönben tevékenysége nem jogosítja fel őt, vagy nem elegendő arra, hogy másokat kioktasson. Az ügyvezető elnök azt is közölte: március 22-24. között Winkler Gyula néppárti EP-képviselő meghívottjaként a MIÉRT-delegáció tagjaként Brüsszelbe utazik, ahol személyesen is felkeresi majd Szilágyi Zsoltot, hogy megbeszéljék a dolgokat. Reméli, hogy “nem fogadják zárt ajtók”. 

Ciucur Losonczi Antonius