Timmermans: Az MCV-jelentést követően semmilyen haladást nem érzékeltem

Timmermans: Az MCV-jelentést követően semmilyen haladást nem érzékeltem
Az Együttműködési és Ellenőrzi Mechanizmus (MCV) keretében közzétett Romániára vonatkozó jelentést követően semmilyen haladást nem érzékeltem – jelentette ki hétfőn Frans Timmermans.

 

Az Európai Bizottság első-alelnöke azt mondta: azt szeretné, ha az Európai Bizottság (EB) és a román kormány szakértői találkoznának, hogy a megfogalmazott ajánlásokról tárgyaljanak.

‘Biztosak akarunk lenni abban, hogy haladás történik afelé, hogy Romániában a törvény hatalma érvényesüljön, és hogy a korrupcióellenes harc nem szorul háttérbe. (…) Nekem az a gondom, hogy az MCV-jelentést követően semmilyen haladást nem érzékeltem’ – nyilatkozta a sajtónak Timmermans, miután az Országos Politikatudományi és Közigazgatási Iskola (SNPSA) díszdoktorává avatták.

Az EB első-alelnöke nem kívánt ‘spekulációkba bocsátkozni’a következő lépést illetően, így a 7-es cikkely esetleges aktiválásáról sem akart beszélni.

Timmermans arról biztosította a román felet, hogy az EB ‘bármikor rendelkezésre áll’, de hanem a Velencei Bizottság véleményét is ki lehet kérni. Mint mondta: tisztában vannak azzal, hogy az alkotmánybíróság döntéseit életbe kell léptetni, de ezt úgy kell megtenni, hogy ‘ne akadályozza a korrupcióellenes harcot és tartsa tiszteletben az igazságszolgáltatás függetlenségét’ .

Az első-alelnök azzal hárította el a bírák és ügyészek visszaéléseit vizsgáló ügyosztályra vonatkozó kérdést, hogy nem akarja kommentálni az egyes intézmények működését, de azt mondta: ‘mindenkor tiszteletben kell tartani a jogállamot’.

www.agerpres.ro