Tiltás helyett megoldás

Tiltás helyett megoldás
Szatmárnémeti – A Kubik–tó beépítése is szóba került a pénteki vitafórum keretében, azonban ezt a területet védi a törvény.

A Szatmárnémeti városrendezési tervéről tartott pénteki vitafórumon Ilyés Gyula polgármester hangsúlyozta, hogy nem állnak le városunkban az építkezések,  hanem szabályozni szeretnék azokat. Városunk elkerülheti a túlzsúfoltságot, ha okosan és felelősségteljesen vannak meghozva a területrendezéssel kapcsolatos szabályozások, ugyanis Szatmárnémetiben rengeteg hely van, viszont fontos, hogy az építkezések ne csak a városközpontra összpontosuljanak, hanem a külső területekre is. A beruházókat meg kell próbálni más városrészek felé irányítani, mondta Ilyés, hogy a történelmi városrészt ne érjék helyrehozhatatlan károk.

Szóba került az elhanyagolt Kubik–tó kérdése is — a terület egyesek szerint kiváló hely lenne lakóparkok vagy kisebb házak építésére (25 hektár területen fekszik), azonban a zöldövezeteket védő törvény ezt nem teszi lehetővé, mivel jelenleg ezt a területet csak parkosítani lehet. „A döntéshozóknak most nagy a felelősségük, mert nemcsak tiltaniuk, hanem alternatívákat is kell ajánlaniuk mindazoknak, akik építkezni szeretnének Szatmárnémeti területén” — hangzott el a vitafórumon.

Gugulya–Hégető Lóránd