Tiltakoztak a váradi Vízműveknél

Tiltakoztak a váradi Vízműveknél
Nagyvárad- Hétfő délután fél 4 óra, vagyis a rendes munkaidejük letelte után spontán tiltakozó akcióba kezdtek az intézmény székhelyének udvarán a nagyváradi Vízművek Rt. alkalmazottjai.

 

Elégedetlenségük fő oka az volt, hogy a közelmúltban az intézmény 588 alkalmazottja közül negyvenötöt elbocsátottak, megszegték a kollektív munkaszerződésbe foglaltakat, a vezetőség felfüggesztette bizonyos prémiumoknak és illetményeknek a folyósítását, és részlegesen megvonták az egészségügyi utalványokat, minek következtében a munkások nettó jövedelme 23 százalékkal, az irodistáké pedig 14 százalékkal csökkent. Cristian Romulus Popa szakszervezeti főnökkel Ovidiu Gavra, a társaság vezérigazgatója és Claudiu Oros, az igazgatótanács elnöke jött le tárgyalni.

Az illetmények megvonásokat elsősorban azzal indokolták, hogy az általános nehéz gazdasági helyzet a Vízművek működésére is kihatással volt az elmúlt időszakban, a tevékenységük hatékonyabbá tétele érdekében pedig csökkenteniük kell a kiadásaikat. Az infrastrukturális jellegű beruházások folytatása érdekében a bankkölcsönt is vissza kell fokozatosan fizessék, erre azonban csak akkor képesek, ha körülbelül 40 százalékkal emelik a tarifáikat, és ezzel a város összes fogyasztóját érintik, vagy pedig leépítenek és megvonnak illetményeket, ezzel viszont csak egy szűkebb réteget érintenek.

A tiltakozók arra is felhívták a figyelmet, hogy más, az önkormányzatnak alárendelt vállalatoknál nem éltek ilyen drasztikus eszközökkel. A tárgyalások végül azzal zárultak, hogy holnap folytatódnak. Ugyanakkor szerdán a szakszervezeti vezető elutazik Bukarestbe, hogy a tényeket a főnökeivel is közölje, jövő hétfőn pedig ülésezni fog a Vízművek igazgatótanácsa.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: ,