Tiltakozók szakították félbe a Közlegények című film vetítését

Tiltakozók szakították meg a Közlegények. Ferentari-i mese című film vetítését
Tiltakozók szakították meg a Közlegények. Ferentari-i mese című film vetítését
Tiltakozók szakították meg néhány percre csütörtök este a Román Paraszt Múzeumában a Közlegények. Ferentari-i mese című film vetítését. A zajongókat a rendőrség távolította el a teremből.

Amint a vetítés megkezdődött, mintegy tíz személy zajt csapot és fényekkel világította meg a képernyőt. A vetítést leállították, a hangoskodókat a rendőrség kivezette a teremből.

Egy órával a film kezdete előtt, mintegy 30 népviseletbe ötözött személy, zászlókkal és ikonokkal a kezükben, a múzeum bejáratánál tiltakoztak az ‘erkölcstelen’ film vetítése ellen. ‘Állítsátok le a homoszexuális propagandát a Román Paraszt Múzeumában’ – írta egy banneren.

Dan Ciprian Grăjdeanu, egy ortodox szervezet tagja úgy nyilatkozott, hogy a múzeum ‘egy olyan hely, ahol értékeket őriznek’, ezért arra kérik az intézmény vezetőségét, hogy ne engedélyezze ‘erkölcstelen’ filmek vetítését.

Ada Solomon, a film producere szerint a tiltakozók ‘nem tudják, miről van szó’.

‘Számomra hihetetlen, hogy egy előadást, (…) a szólásszabadságot a rendőrségnek kell megóvnia’ – nyilatkozta a producer.

A Román Paraszt Múzeuma közleményében jelezte: az intézménynek ‘nincs hatáskörében cenzúrázni’ a bemutatott alkotásokat.

A Román Paraszt Múzeumában vasárnap a Percenként 120 szívverés című film vetítését ugyancsak félbe kellett szakítani, mert többen tiltakoztak a film témája miatt.

Asztalos Csaba az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke elítélte a Román Paraszt Múzeumában történteket.

‘Nyilvánosan elítélem a Román Paraszt Múzeumában történteket. Lehet saját véleményünk, nem kell egyetértenünk más nézőpontjával, bírálhatunk egy filmet, de ezeket úgy kell kifejezni, hogy tiszteletben tartsuk mások véleménynyilvánítási szabadságát’ – nyilatkozta Asztalos Csaba.

www.agerpres.ro