Tiltakozó akcióba kezdtek kedden a fogvatartási intézetek alkalmazottai

Illusztráció
Illusztráció
Országszerte tiltakozó akcióba kezdtek kedden a büntetés-végrehajtási intézetek alkalmazottai. Elégedetlenségüket a rossz munkakörülmények és a személyzethiány váltotta ki, illetve az, hogy a kormány nem gondoskodik a megfelelő védelmükről.


“127 millió lejjel csökkentették az országos börtönigazgatóság büdzséjét, és a következő költségvetés-kiigazításkor újabb 57 millió lejt terveznek elvenni. Országszerte 8.000 betöltésre váró állás van, a börtönőrök több mint 700.000 órát dolgoztak a rendes munkaidőn felül. Hatból egy alkalmazott távozott a rendszerből az elmúlt két évben, és a kormány befagyasztotta az alkalmazásokat” – sorolja az elégedetlenség okait a börtönőröket tömörítő szakszervezet (FSANP) közleménye.

Az érdekvédelmi szervezet elnöke, Sorin Dumitraşcu az AGERPRES hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, az ország mindegyik büntetés-végrehajtási intézetében tiltakozásokat tartanak, amelyeken mind a 11.000 tag részt vesz. Sztrájkőrséget állnak a börtönépületek előtt, és nem vállalnak több túlórát, emellett tüntetést terveznek tartani Bukarestben az országos börtönigazgatóság, valamint az igazságügyi minisztérium épülete előtt.

Dumitraşcu hozzátette, csak akkor fogják abbahagyni a tiltakozást, ha a kormány vállalja, hogy befektetéseket eszközöl a munkakörülmények javítása érdekében, ha új alkalmazottakat vesznek fel, és ha a kabinet tárgyalóasztalhoz ül velük a börtönalkalmazottak jogállását szabályozó új törvény kidolgozása érdekében.

 

www.agerpres.ro