Tiltakoznak a háziorvosok

Illusztráció
Illusztráció
Nem értenek egyet a háziorvosok azzal, hogy nekik kellene majd megvásárolniuk a kártyaleolvasókat és a kártyák szétosztása is az ő feladatuk lenne.

Meglepődve értesültek a háziorvosok az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) képviselőinek azon kijelentéseiről, melyek szerint nekik kell majd megvásárolniuk és beállítaniuk az egészségügyi kártyákhoz szükséges leolvasókat, áll abban a közleményben, melyet a háziorvosok két érdekképviselete továbbított a napokban a Mediafax hírügynökségnek. „Mint ahogy már többször is megindokoltuk, a kártya kiosztása, az adatfelvitel, valamint a kártyaleolvasók megvásárlása a CNAS feladata, hiszen ez az intézmény projektje, nem a háziorvosoké” – áll a szóban forgó közleményben.

Fölösleges?

Mint írják, a kártya egy olyan, személyes adatokat tartalmazó dokumentum, melyet a törvény szerint csak a kiállító, jelen esetben a CNAS adhat át a tulajdonosának, s ez annál is inkább érvényes, mivel a CNAS sajtótájékoztatóján az is elhangzott, hogy 2014-től az egészségügyi kártya személyazonossági okiratként is használható lesz, tudatják az említett közleményben az Országos Háziorvosi Társaság (SNMF), valamint Háziorvosi Patronátusok Országos Szövetsége (FNPMF) képviselői. Az is kifogásolják: az adatfelvitel sok időt vesz igénybe, s még jobban lerövidíti a tulajdonképpeni konzultációra szánt időt, arról nem is beszélve, hogy fölösleges a jövő januártól, európai pénzalapokból bevezetendő egyéni elektronikus dossziék (DEP) mellett. Mindemellett szerintük „egy felelős orvos soha nem a kártyán fogja keresni a vércsoporttal és Rh-faktorral kapcsolatos információkat, még sürgősségi esetben sem”, a szervdonori beleegyezés pedig a törvény szerint a Szervdonorok Országos Regiszterében található – áll a közleményben.

A háziorvosok képviselői szerint egyetlen országban sem a háziorvosok osztották ki a kártyákat, a kártyaleolvasókat pedig országos közbeszerezési eljárással kellene megvásárolni, majd használatba adni a háziorvosoknak. Bár a háziorvosok megértik az egészségügyi rendszer informatizálásának szükségességét, úgy vélik, az orvos-páciens kapcsolat nem romolhat tovább egy újabb bürokratikus intézkedés miatt, „az orvos pedig maradjon orvos, nem váljon közvetítővé a biztosított és a biztosító között”.

Neumann Andrea