Tiltakoznak a fogorvosok

A Romániai Fogorvosi Kamara közleményében arra hívja fel a figyelmet, hogy a fogászati szolgáltatások kiiktatása az állami társadalombiztosítási rendszerből példa nélküli az Európai Unió tb-történelmében.

Hangsúlyozza: az erre vonatkozó döntést egyoldalúan hozta meg az Egészségügyi Minisztérium, anélkül hogy tájékoztatta volna erről a közvéleményt, vagyis ezen szolgáltatások élvezőit és a szakmai testületeket, mely határozat ugyanakkor súlyosan sérti úgy a páciensek, mint a fogászok méltóságát, érdekeit, és visszafordíthatatlan károkat okozhat a szakterület közegészségügy politikájának.

A kommünikében arról is szó esik, hogy ezáltal tulajdonképpen sérül a román alkotmány azon kitétele is, hogy az állampolgároknak védeni kell az egészségét. Történik ez ráadásul olyan körülmények között, hogy Románia az utolsó helyek egyikét foglalja el az Unióban, ami az orvosi ellátásra kiutalt pénzalapokat illeti, és ellehetetleníti a lakosság, különösen a gyermekek, valamint a hátrányos szociális helyzetben levők hozzáférését a fogászati szolgáltatásokhoz. Anyagi és morális károkat is okoz, hiszen a biztosítóházakkal szerződésben álló fogorvosoknak különböző illetékeket kellett fizetniük, és berendezték a rendelőiket, most pedig úgy tűnik, hogy mindezt hiába tették. A Kamara azt is jelzi: minden szükséges lépést meg fog tenni a szakmai becsület megvédése érdekében, és a területi fiókszervezeteinek is ezt javasolja.

Címkék: