Tiltakoznak a diákszervezetek

Akt.:
Kőrösi Kristóf, a Megyei Diáktanács alelnöke
Kőrösi Kristóf, a Megyei Diáktanács alelnöke
A Bihar Megyei Diáktanács és a Nagyváradi Egyetemisták Szövetsége tiltakozik a nagyváradi önkormányzat által március 10-én közvitára bocsátott költségvetés-tervezet ellen, mivel véleményük szerint teljesen figyelmen kívül hagyja a váradi ifjúsági tevékenységeket, legalábbis erre utal az a tény, hogy nulla pénzösszeg van előirányozva ezen célra – jelezte szerkesztőségünknek Kőrösi Kristóf, a Megyei Diáktanács alelnöke.

Hangsúlyozta: történik ez mindannak dacára, hogy a 2006/350. számú Ifjúsági törvény előírja, hogy a megyei és a helyi tanácsok az évente kidolgozott saját költségvetésükben forrásokat kell elkülönítsenek a helyi érdekeltségű és vonatkozású ifjúsági tevékenységekre, illetve konzultálniuk kell az ifjúsági civil szervezetek és alapítványok képviselőivel.
Úgy véljük, hogy a helyi önkormányzatok arra vonatkozó szerepét, hogy jobb jövőt biztosítsanak a fiatalok számára, egy megfelelő, stabil támogatási alapra épített stratégia által is meg kell erősíteni. A polgármesteri hivataloknak lehetőségeket kell biztosítaniuk arra, hogy fiatalok részt vegyenek a döntéshozó folyamatokban, majd azon határozatok végrehajtásában, mely őket érintik, és ez úgy valósulhat meg, ha működőképes konzultatív tanácsosok állnak fel, és a finanszírozási mechanizmusok átláthatóak. Ennek megfelelően azt kérik a váradi önkormányzattól, fordítson több figyelmet a váradi ifjúsági tevékenységekre- olvasható a közös közleményben.

Ciucur Losonczi Antonius