Tiltakozásba kezdenek a börtönőrök a bércsökkenések miatt

Tiltakozásba kezdenek a börtönőrök a bércsökkenések miatt
Meghatározatlan időre tiltakozó akciókba kezd a börtönök alkalmazottainak országos szakszervezete (SNLP), mivel az ágazat dolgozói zömének csökkent a fizetése.


A szakszervezet kedden közleményben tájékoztatta az AGERPRES hírügynökséget, hogy a tiltakozásban részt vevő tagjai megtagadják a túlórázást, és ez legtöbb tíz napon belül a rendszer akadozásához fog vezetni, mert a fogvatartási intézmények rendszere a túlórázásoknak köszönhetően működik. Az első nehézségek április 22-23-a között fognak megmutatkozni – jósolják a szakszervezet képviselői.

A börtönök alkalmazottai azzal sem értenek egyet, hogy évente 180 óránál többet túlórázzanak. Tiltakozásképpen országszerte tüntetéseket fognak szervezni a börtönökben, majd a bukaresti Victoriei téren háromezer szakszervezeti rag részvételével terveznek nagyszabású tüntetést tartani.
A SNLP képviselői szerint 2019 január elsejétől kezdődően nem kapták kézhez sem a túlórapénzt, sem a különleges küldetésekért járó pluszösszegeket, sem az üdülési jegyeknek megfelelő összegeket, sem más járulékokat.

A közlemény figyelmeztet, hogy amennyiben a börtönök alkalmazottai megtagadják a túlórázást, egyszerűen nem lesz biztosított többé a fogvatartottak felügyelete.

A tiltakozók kérik, hogy a hatóságok ismerjék el a börtönrendőri státust, fizessék a törvénynek megfelelően a túlórákat, térítsék meg az üdülési költségeket és aktualizálják az élelmiszer és felszerelés biztosítására vonatkozó szabályzatot.

www.agerpres.ro