Tiltakozás Szatmárnémetiben is

Akt.:
Tiltakozás Szatmárnémetiben is
Több romániai városhoz hasonlóan tegnap Szatmárnémetiben, a Vasile Lucaciu téren Traian Băsescu államelnök és a kormány ellen szervezett tüntetést a Szociál–Liberális Szövetség (USL). A tiltakozó megmozduláson körülbelül háromszázan jelentek meg, többnyire a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) szatmárnémeti szimpatizánsai, de olyan településről is érkeztek (legtöbben Ráksáról), ahol a két párt valamelyikének színében tevékenykedő polgármester áll a község élén.

 

„Le az államelnökkel!”, „Le a tolvaj kormánnyal!”, „Szabadságot!” és más hasonló jelszavakat kiabáltak. A résztvevők lyukas zászlókat, államelnök– és kormányellenes feliratokat tartalmazó táblákat emeltek a magasba, közben kiabálták a hangosbemondóból hallott szlogeneket. Bukarestben incidensekbe torkollott a tüntetés.

A szervezők nevében először Valer Marian szenátor, a Szociáldemokrata Párt (PSD) Szatmár megyei szervezetének elnöke szólt a résztvevőkhöz a szatmárnémeti Vasile Lucaciu téren szervezett tüntetésen. Beszédében elhangzott, hogy az országos szinten több napja zajló megmozdulások akkor kezdődtek el, amikor lemondásra kényszerült az egészségügyi minisztérium helyettes államtitkára, Raed Arafat. „Románia lakossága már hosszú ideje elégedetlen Traian Băsescu államelnök munkájával. Az ország elszegényedett, az egészségügyi ellátás megbénult, indokolatlanul lecsökkentették a közalkalmazottak fizetését, emelkednek az árak, miközben állandóan csökkennek a fizetések, eladósodik az ország, fokozatosan csökken az életszínvonal, egyre nehezebb az aktív dolgozók helyzete, a nyugdíjasok pedig megélhetési gondokkal küzdenek” – hangoztatta a politikus. Valer Marian bízik abban, hogy az idei választásokkor hatalomra kerül a Szociál–Liberális Szövetség (USL), megszerzik Szatmárnémeti polgármesteri, és a Szatmár Megyei Tanács elnöki székét, és a hamarosan megszűnő szatmárnémeti szeméttelepre költöztetik a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) székházát, annak ma is kémkedő, megfigyelő és lehallgató személyzetével.

Ovidiu Silaghi, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Szatmár megyei elnöke beszédében azt hangsúlyozta, hogy Románia abba a helyzetbe jutott, hogy az államelnöke és a kormánya mindent megtesz azért, hogy a háttérbe szorítsa az értékeket. Így tett az egészségügyi államtitkárral és más tehetséges szakemberrel, akiket azért állítanak félre, hogy helyükre tegyék a számukra megfelelő, szófogadó, buta pártkatonákat. „Itt az ideje, hogy Románia lakossága felébredjen, és egy olyan pártszövetséget juttasson hatalomra, amelyik az emberek érdekeit képviseli, azok jólétének a megteremtésén dolgoznak” – mondta Silaghi.