Tiltakozás és feszültség a megyei tanácsülésen

Tiltakozás és feszültség a megyei tanácsülésen
Szerdán a megyeházán szokásos rendes havi ülését tartotta a Bihar Megyei Tanács. Végre el lett a fogadva az idei megyei költségvetés. A végszavazást üdvrivalgás és taps követte, valamint több olyan előterjesztés is átment, ami eddig nem.

A PNL-sek ezúttal nem hagyták jóvá a szociáldemokrata választási listán soron következő tanácsosjelölt, a nagyszalontai Adrian Szatmari mandátumát, így a közgyűlésben maradt a patthelyzet, vagyis a 17–17 tanácsosi arány, már ami a PNL és a PSD–RMDSZ–ALDE-koalíció önkormányzati képviselőinek létszámarányát illeti. Mint ismert, a hely azt követően üresedett meg, hogy a PSD kizárta soraiból Ana Maria Tiront.

A normalitás irányába történt lépésként értékelhető viszont, hogy végre átment az idei költségvetés. Nem volt könnyű, és nem a megyét irányító RMDSZ-PSD-ALDE koalíción múlott, hogy ez az elmúlt négy hónapban nem történt meg, mely a dokumentumot már januárban előterjesztette, de a liberális frakció azóta folyamatosan ellenszegült. Most viszont egy PNL-s tanácstag, a művészlélek Cornel Borza nem bírta tovább a feszültséget, és az igen gombot nyomta meg. Megvolt tehát a többségi döntés, a 18-16-os arány, aminek folyományaként a gyermekvédelemtől a színházig normalizálodhat a helyzet, beleértve az alkalmazottak fizetésének átutalását is.

Mint várható volt, nagy volt feszültség. Megindult a szokásos verbális párbaj a PSD-RMDSZ-ALDE és a PNL közt. Azok az érvek hangzottak el, melyek a hét elején a PNL székházában és a Megyei Tanácsnál tartott sajtótájékoztatókon. A liberálisok azt mondták: azért nem hajlandóak megszavazni a költségvetést, mert a pénzek leosztása a közigazgatási egységeknek szerintük pártalapon történik, valamint indokolatlanul sok támogatásban részesülnek a koalícióközeli magyar NGO-k, alapítványok, egyesületek, egyházak. Újdonságként azt javasolták: a jövő héten tartsanak rendkívüli tanácsülést, amelyen ők majd benyújtanak egy tervezetet.

Reagálásában Pásztor Sándor arra hívta fel a figyelmet: a költségvetés-tervezetben nincsenek a közigazgatási egységeknek való pénzleosztásról szóló tételek, tehát a liberálisok erre vonatkozó panasza indokolatlan. Ami pedig a civil szervezetek támogatását illeti: a folyamat átlátható, nem diszkriminatív, hiszen a pályázatok értékelésének, valamint a társfinanszírozásnak a módja posztolva van az intézmény honlapján, amúgy pedig az állami számvevőszék sem talált semmi szabályellenest többszöri ellenőrzései során. Emellett 2012–2016 között, tehát amikor a liberális Cornel Popa vezette a tanácsot, közel 2 millió eurót adtak az ONG-knek, míg ebben a mandátumban, a mostani koalíció eddig 700 ezer eurót, tehát a korábbi összeg felénél se tartanak. Azt is hangsúlyozta: a törvény nem teszi lehetővé, hogy az ellenzék nyújtson be költségvetést, hiszen „akkor Jani bácsi is bejöhet az utcáról egy saját tervezettel”.

Taps

A pozitív végszavazást üdvrivalgás és taps követte, a tiltakozók elégedetten távoztak. Pásztor Sándortól elnézést kérve, ezt tette két liberális tanácstag is, akik Cornel Borzához hasonlóan valószínűleg szintén nem bírták a rájuk nehezedő nyomást. Ennek a fizikai hiányukon túl egyéb konkrét következményei is voltak, éspedig az, hogy egyszerű többséggel, vagyis 17-15-ös aránnyal átmentek olyan előterjesztések, amelyek az elmúlt hónapokban a 17-17-es patthelyzet miatt megbuktak. Meg lett szavazva az a határozattervezet, mely a Bihar megyei speciális oktatási hálózatra vonatkozott a 2018–2019-es tanévben, melyhez megvan a tanügyminisztérium és a megyei tanfelügyelőség jóváhagyása is. Ez a magyar nyelvű speciális oktatást is érinti, hiszen az anyagban a mostani hálózathoz képest változásként szerepel, hogy a Bonitas Inkluzív Oktatási Központ keretében egy magyar nyelvű speciális általános iskolai osztály létesüljön, mely az alsólugasi Ovidiu Drimba-iskolában működjön. Szintén módosítás, hogy a papfalvi 1. számú Inkluzív Oktatási Központnak a fő székhelye Papfalván, a 40. számú ingatlanban legyen, és egy alegysége Margittán, a Crişan utca 3. szám alatt, illetve a Horizont Inkluzív Oktatási Központnak a fő székhelye Nagyváradon, a Traian Lalescu utca 3. szám legyen, és egy alegysége Mezőtelegden, az Unirii utca 38. szám alatt.

Szintén átment, hogy a Megyei Tanács képviselve legyen a diófási egészségügyi-szociális pszichiátriai központ konzultatív tanácsában (a PSD Horjan Alex Şerbant javasolta), egy tagot nevezzenek ki a repülőtér igazgatótanácsába (korábban Porsztner Béla versenyvizsgával nyerte el ezen jogát), Mátyás-Józsa Tímea ideiglenes jelleggel lássa el a Megyei Tanács Hivatalos Közlönyének főszerkesztői teendőit, és szervezzenek versenyvizsgát a poszt betöltésére, valamint Kéry Hajnal képviselje a megyét a részvényesek közgyűlésében a Bihor West Professional Egyesületben.

A megye privát és magán vagyoni leltárának aktualizálását viszont a PNL-sek ellenszavazatai miatt megint nem sikerült elfogadni.

Egyebek

A gyűlés végén, az egyebeknél Tudor Lascu liberális tanácsos újfent amellett kardoskodott, hogy tűzzenek napirendre egy olyan PNL-s javaslat, hogy Pádison, Sonkolyoson és Réven a kempingterületeken zuhanyzók és közvécék legyenek, a szintén liberális Dacian Foncea pedig azt állította: lopások történtek a Bihar Megyei Egészségpénztárnál. Vele kapcsolatos hír amúgy, hogy valószínűleg lemond tanácsosi tisztségéről, és a városi kórház menedzseri posztját választja. Szót kapott az Oradea Civica Egyesület elnöke is. A tagok úgymond kívülállóként csöppentek az események forgatagába. Nem a büdzsé apropóján voltak jelen, hanem az érdekelte őket, hogy a tanácstagok, illetve az önkormányzat vezetői aláírják-e vagy sem, hogy a közfunkciókat ellátók ne legyenek büntetett előéletűek. Pásztor Sándor kérésüknek eleget téve, aláírta az űrlapot.

Ciucur Losonczi Antonius