Tilos petárdát árulni, használni

Tilos petárdát árulni, használni
A rendőrség emlékezteti a lakosságot, hogy tilos a 2-es, 3-as, 4-es és P 2-es kategóriába tartózó pirotechnikai eszközök, valamint a T1 és T2 színpadi pirotechnikai eszközök tartása, használata vagy eladása közrend, -biztonsági és környezetvédelmi szempontból.

Az engedéllyel rendelkező magán és jogi személyek is csak akkor használhatnak ilyen eszközöket, ha betartják a személy-, állat-, vagyon- és környezetvédelmi előírásokat. Nem szabad pirotechnikai eszközöket használni: 24 és 6 óra között, kivéve, ha helyi, országos vagy nemzetközi fontosságú eseményről van szó és ez esetben is szükséges a helyi hatóságok engedélye; 50 méternél közelebb a négy szintes lakóépületektől és 100 méternél közelebb az ennél magasabb lakóépületektől; 500 méternél közelebb a magasfeszültségű elektromos berendezésektől, üzemanyag tároló vagy szállító egységektől és gázvezetékektől.

Büntetik

Az érvényben levő törvények alapján a 3-as és 4-es kategóriába tartozó pirotechnikai eszközöket csak a polgármesteri hivatal, a katasztrófavédelmi és a rendőrség engedélyével lehet használni. A szabályok áthágását annak súlyosságtól függően három hónaptól egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetik. Ugyanennyivel büntetik azokat is akik az 1-es vagy P1-es kategóriába tartozó pirotechnikai eszközöket 16 évnél fiatalabb személyeknek adják el és azokat is akik a nagyközönségnek adnak el olyan eszközöket, amelyeket csak pirotechnikusok használhatnak.