Tilos a csalás az érettségin

Tilos a csalás az érettségin
Szatmár megye – Nemcsak a diákoknak nem szabad másolni az érettségin, de a felügyelő tanárok sem segíthetnek azoknak. Mind a vizsgázókat, mind a pedagógusokat szigorúan ellenőrzik.

Június 23–án vette kezdetét az érettségi az idén és más években végzett XII. osztályos diákok számára nappali, és esti tagozaton. A szóbeli vizsgákon megyénkben 3 tanuló nem ért el átmenő jegyet és ugyanennyi vozsgázót zártak ki írásbeliről — mobiltelefon vizsgára való bevitele és csalás gyanúja miatt. Amint azt Viorel Buda megyei főtanfelügyelő, egyben az érettségi vizsgabizottságának elnöke elmondta a felügyelő tanárok munkájukért — ami öt napos munka számukra — naponta 64 lejt, míg azok a pedagógusok, akik a diákok által írt dolgozatokat javítják 7,5 lejt kapnak minden kijavított dolgozatért (bruttó összegben). A főtanfelügyelő elmondása szerint ezeket az összegeket a padagógusok a júliusi fizetésükhöz csatolva kapják majd meg az említett összegeket. Miden javító tanár kap majd egy–egy igazolást a javítóközpontok elnökétől, hogy ki hány dolgozatot javított ki és azon iskolában, ahol az érintett pedagógus dolgozik az igazolás alapján kiszámolja, hogy milyen összeget kell még csatoljon a pedagógusok fizetéséhez.

A tanárokat is ellenőrzik

Viorel Buda elmondta, hogy a felügyelő pedagógusokat is ellenőrzik, hogy nem–e segítenek a  vizsgázóknak, vagy hagyják őket puskázni. Elmonása szerint, ha a vizsgák során nem érik tetten a tanárokat, akkor a jegyeken úgyis megmutatkozik a csalás. „Ha egy teremben túl sok a jó jegy és a naplók által kiderül, hogy a tanulók nem is olyan jó tanulók, akkor az abban a teremben felügyelő tanárt felkeressük és felelősségre vonjuk” — jelentette ki Viorel Buda. A legkisebb büntetés a rajtakapott pedagógusok számára, hogy többet nem vehet részt érettségin, a legnagyobb pedig akár a munkájuk is veszélybe kerülése is lehet. Emellett jelzések alapján a Nagykárolyi Iuliu Maniu Líceumban is ellenőrzést tartott tegnap a főtanfelügyelő, hogy tartanak–e a tanárok számára protokollt, valamint segítenek–e azok az érettségizőknek. Telefonos felkeresésünkre azt válaszolta, hogy a jelzettekkel ellentétben nem talált semmi szabálytalanságot.