TIFF-fesztivál Nagyváradon is

TIFF-fesztivál Nagyváradon is
Az önkormányzat társfinanszírozásával az idén szeptember 7–9. között Nagyvárad is csatlakozik azon városokhoz, ahol megáll Románia legnagyobb filmfesztiváljának, a TIFF-nek a karavánja.

Az első két napon a színházban lesznek gálavetítések, amúgy pedig mindhárom fesztiválnapon szabadtéri és beltéri helyszíneken egyaránt bemutatnak filmeket, mint például a Szent László téren, a várban, vagy a Partiumi Keresztény Egyetemen. Lesznek román és magyar nyelvű filmek, mozifilmek és rövidfilmek egyaránt, a 2018-as év terméséből válogatva, és a vetítéseken az alkotói csapatok is képviseltetik magukat. Meg lehet majd nézni például Radu Jude legújabb filmjét, a Nem érdekel, ha barbárokként vonulunk be a történelembe címűt, mely megkapta a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, és a második világháborúban zajlott odesszai csatát rekonstruálja.

Romániában elsőként Váradon lesz bemutatva a Cannes-i Filmfesztiválon elismerő szavakkal illetett két produkció, vagyis Benedikt Erlingsson Izlandi amazon című filmje, amely egy női akcióvígjáték, és a főszereplője egy középkorú nő, aki környezetvédelmi akcióba kezd, hogy megvédje az izlandi fennsíkokat, valamint Kirill Serebrennikov Nyár című filmje, ami egy nyár története, gitár, csajok, cigarettafüst, pia, valamint a rock, new wave és post-punk bűvöletében. A szovjet underground zene, és egyben a hatalom mindig éber felügyelete alatt működő egyetlen leningrádi rockklub hősévé váló 19 éves zenészben egy sztár meglátja a lehetőséget, ám a mentor és a protezsáltja közötti kapcsolatot veszélyezteti a kezdetben félénk srác és a férfi felesége között alakuló vonzalom.

Meglepetés

Kellemes meglepetésként Terry Gilliam Az ember, aki megölte Don Quijotét című kalandfilmjét is meg lehet majd tekinteni. Az időutazást sem nélkülöző, a 21. század mellett a 16. században játszódó film története arra épül, hogy egy Toby nevű filmproducer Spanyolországban megismerkedik egy őrült pasival, aki, miután ráosztják Don Quijote szerepét, teljesen beleéli magát a szerepbe és meggyőződésévé válik, hogy ő a nemes lovag.

Levetítik továbbá Thomas Barton-Humphreys Szelidítetlen Románia című dokumentumfilmjét is, melynek narrátora Victor Rebengiuc. Egy évig készült, és Románia vadregényes tájainak szépségére fókuszál.

A filmfesztivál váradi vonatkozásairól tovább érdekességet később közölnek a szervezők.

Ciucur Losonczi Antonius