Thurzó Sándor emlékkoncert

Thurzó Sándor emlékkoncert
A Thurzó Zoltán zongoraművész által szervezett klasszikus zenei hangversenyek sorozat vasárnap esti koncertjét Thurzó Sándor zenetörténész emlékének ajánlották.

Az In memoriam Thurzó Sándor (1920 – 2009) klasszikus zenei estre a nagyváradi Szent László templomban került sor. A neves váradi zenetörténész unokája, Thurzó Zoltán méltóképpen állított emléket Thurzó Sándornak, hiszen a koncert változatos programját helyi muzsikusok adták elő, és tudvalevő, hogy Thurzó Sándor is szívén viselte a helyi muzsikustehetségek kibontakozását, fellépési lehetőséget biztosított a helyi zenészek számára.

A vasárnap esti koncertet a Szent László templom Halmos László kórusa nyitotta, illetve zárta Kribus Mónika karnagy irányítása alatt: Mozart Jubilate Deo, majd Claudio Casciollini (1697 – 1760) Panis Angelicus című kórusműve nyitotta a hangversenyt, zárásképpen pedig Halmos László (1909 – 1997) h-moll miséjének Kyrie, Gloria, Sanctus és Agnus Dei tételeit tolmácsolta a kórus. Thurzó Sándor József brácsaművész egy Popper Dávid, egy Fauré és egy Villa-Lobos kompozíciót szólaltatott meg, Bozsódi Beáta csellóművész pedig egy-egy Popper Dávid, Liana Alexandra és J.S Bach kompozíciót tolmácsolt a templomban szép számban összegyűlt közönségnek. Székely István klarinétművész Henri Ribaud (1873 – 1949) op. 10-es klarinétra és zongorára írt koncertdarabját játszotta. Jártó Kocsis Emőke szopránénekesnő Webber Pie Jesu című áriáját és Giulio Caccini (1551 – 1618) Ave Mariaját énekelte. Mindegyik felhangzó kompozíciót Thurzó Zoltán kísérte zongorán, és nem csak a kíséretet oldotta meg kifogástalanul, hanem a szólóban megszólaltatott zongoradarabokat, Liszt Ferenc Költői és vallásos harmóniák sorozatból Az ébredő gyermek himnuszát és Fr. Chopin Noktürnjét (op. 9., nr. 3) is nagy érzékenységgel tolmácsolta.

Pap István