Tévhitek és riasztó adatok

A november 15-i, országos dohányzásmentes napot megelőzően kerekasztal beszélgetést szervezett az egészségpromováló hivatal.

Carmen Dinescu, a Bihar megyei hivatal biológusa elmondta: az idei akcióik szlogenje „sportolj, mondj le a cigarettáról, érezd a különbséget” – mivelrájöttek, hogy sok fiatal unalomból fog neki a dohányzásnak. Mint elhangzott, a dohányzás egyes megközelítések szerint „krónikus elmebetegség, melyet a dohánnyal szembeni függőség okoz”.

Halálos

A világ dohányosainak 47 százaléka férfi, 30 százaléka nő, 13 százaléka pedig kiskorú. Nyolcmásodpercenként egy ember életét veszti a dohányzás miatt, s az Európai Unióban minden nap 730 ezer ember veszti életét a dohányzás miatt, s nyolcva százalékuk passzív dohányzás miatt. MInden évben negyvenezer román állampolgár hal meg rákban (ami nagyrészt a dohányzás miatt alakul ki), s a hazai orvosok 43,2 százaléka dohányzik (az amerikai orovosk esetében ez az arány 2 százalék).

Radioaktivitás

Elhangzott az is: a dohányzás 1864-ben vált divattá, s 1910 és 1930 között terjednek el a cigarettát népszerűsítő reklámok. 1950-ben társítják először a cigaerttázást a rák kialakulásával, s két év múlva elkezdődik az első, fiteres cigaretták gyártása. Viszont a filterek mind a mai napig nem nyújtanak igazán hatékony védelmet, s az úgynvezett „light”, meg „mild” cigaretták nemegyszer ugyanannyi káros anyagot tartalmaznak, mint a többi. Az égés során felszbaduló káros anyagok között megtalálható a polónium 210 is, mely radioaktív, s egy csomag elszívott cigaretta ebből ugyanannyit juttat a szervezetbe, mint egy röntgenezés.

Iskolákban is

Később Adina Lazar szociológus egy idei felmérés eredményeit ismertette, majd Razvan Oros, a Területi Egészségügyi Felügyelőség vezetője vetette fel: ha már az élelmiszerek ára a nyugati árakhoz közelít, érthetetlen, hogy egy doboz cigaretta miért nem másfél euróba kerül, mint nyugaton. Arra is felhívta a figyelmet, hogy valójában nincs törvény, mely tiltaná a dohányzást az iskolákban.

Neumann Andrea