Téves elmélet: nem mérgez az amalgám

Téves elmélet: nem mérgez az amalgám
Jóllehet, a töméshez használt anyagok egy része potenciálisan mérgező, még világviszonylatban is igen ritka, hogy ez bárkinél is egészségkárosodást okozna.

Ettől függetlenül előfordulhat, hogy testünkben allergiás ellenreakciót vált ki a fogtömés anyaga – igaz, ez nem kötődik az amalgámhoz, hiszen a sokkal drágább aranyra legalább annyian érzékenyek, mint az amalgámra.

A statisztikák szerint minden tízezredik páciensnél merülhetnek fel enyhe allergiás tünetek a felhasznált anyagokkal szemben, és ezek a tünetek is „enyhének” minősülnek, azaz igen ritka az olyan testi ellenreakció, amely sürgős orvosi beavatkozást, azaz a tömés eltávolítását kívánná meg. Ettől függetlenül igaz, hogy az amalgámtömés higanyt is tartalmaz, amely fémről azt tartja a közhiedelem, hogy mérgező – ez lehet az alapja a sajtóban terjengő, szenzációhajhász pletykáknak is. Csakhogy ahhoz, hogy érezhető hatást kiváltó mennyiség jusson a szervezetünkbe a potenciálisan mérgező anyagokból, valójában igen nagy koncentrációban kell találkoznunk vele. Az a kevés higanypor, ami rágás vagy fogmosás közben szabadul el a tömés felszínéről, elenyésző mennyiség, ráadásul ebből a kis mennyiségből nagyon kevés jut a véráramba, bár még vitatkoznak a tudósok arról, hogy ennek mi a pontos oka.

Az amalgámban található higany legfeljebb azokra az emberekre jelent veszélyt, akik nagyon nagy mennyiségben találkoznak vele, azaz a töméseket készítő fogorvosokra és fogtechnikusokra, ők viszont egyrészt még folyékony állapotban dolgoznak vele, amikor is nem párolog, másrészt tudatában vannak a mérgezés veszélyeivel, és megfelelően védekeznek ellene.

Bár sok betegséget megpróbáltak az amalgám mérgező hatásaival magyarázni – epilepsziát, Altzheimer– és Parkinson–kórt, vagy éppen szklerózist, de mivel a tüneteket (fáradékonyság, fejfájás, szédülés) az amalgámon kívül bármilyen más betegség is kiválthatja, a tömés anyagát nem sikerült egyértelműen összefüggésbe hozni ezekkel a megbetegedésekkel.

Biztató hír, hogy a kilencvenes években az amerikai, a brit, sőt a svéd népegészségügyi intézet is felülvizsgálta az amalgám használatát és alkalmazását, és egyikük sem talált olyan okot, amiért ne támogatná tovább a szer alkalmazását.

Abban az esetben viszont, ha friss tömésünk bármilyen nem várt testi reakciót vált ki a tömés utáni második, harmadik napon, ne habozzunk rögtön szakorvoshoz fordulni, hiszen az allergiás tünetek testünk védekező reakciói, és nem fognak maguktól elmúlni!