Tevékenységközpontú oktatás a Petőfiben

Tevékenységközpontú oktatás a Petőfiben
Bihar megye – A székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceumban gazdag programsorozat egészítette ki a hagyományos iskolai órákat: harmadszor tartottak Petőfi Heteket, sportversenyekkel, kulturális foglalkozásokkal.

 

 

 

Az élménypedagógiát népszerűsítő, uniós program keretében megvalósult EyoUth Day nevű játéknapról már korábban beszámoltunk. Novemberben – saját rendezésben – került sor a Petőfi Hetek harmadik „kiadására”. A programot 2009-ben indította útjára az iskola néhány fiatal pedagógusa annak apropóján, hogy annak idején – 1843-ban – Petőfi éppen ebben a hónapban tartózkodott több hetet Székelyhídon, vándorszínészként. A Petőfi Hetek rendezvényeinek nem feltétlenül kell kötődniük a névadó költő alakjához, célja inkább az, hogy bemutassa: az Érmellék egyik legjelentősebb iskolája évek óta nagy hangsúlyt fektet a tevékenységközpontú oktatásra, illetve olyan programok lebonyolítására, amelyekben tanárok és diákok egyaránt részt vesznek.

 

Érdekes sport: tájbringa

 

Idén a közel kéthetes programsorozatban, amelynek elemeit többnyire órák után bonyolítottak le, tizenkét tevékenység kapott helyet. Egyik legnagyobb szabású a focibajnokság volt, amit V.-VIII. és IX.-XII. osztályosok kategóriájában szerveztek meg, a győztes „licis” csapat pedig az iskola tanáraiból és alkalmazottaiból álló csapattal vívott gálameccset, utóbbiak győzelmével. Voltak más sporttevékenységek: az asztalitenisz- és a sakkbajnokság mellett idén először „tájbringa” versenyt is szerveztek – a tájfutás mintájára – a Székelyhídhoz közeli szőlőhegyen. A sport mellett a kultúra is helyet kapott a versillusztrációs verseny révén, mely igencsak nagy sikernek örvendett. Volt kézművesfoglalkozás is, amely elsősorban a kisebbeket mozgatta meg, akik a nemezkészítés és a mézeskalácssütés fortélyaival ismerkedhettek meg. Az élménypedagógiai módszerek kedvelői ezúttal sem maradtak program nélkül, a résztvevőknek problémamegoldó feladatokat kellett csapatban megoldaniuk.

 

Jobb együttműködés

 

Népszerű volt továbbá a fotópályázat, a pókerbajnokság, a csillagászati bemutató és a vetítéssel egybekötött svájci útibeszámoló is. Az évek óta az egész iskolát megmozgató tematikus „túrasorozat” ezúttal is telitatlálat volt: az osztályoknak egy-egy véletlenszerűen kiválasztott mesterséget kellett bemutatniuk, ahol az elbírálásnál külön szempont volt a kreativitás. A Petőfi Hetek tovább erősítette az iskola identitását, a közös programok lehetővé tették a tanárok és diákok jobb együttműködését, az iskola személyiségfejlesztő szerepének hangsúlyozását. A szervezők ez úton is köszönik a Communitas Alapítvány anyagi támogatását.

Hevesi Zoltán tanár