Tesztelik a negyedikeseket

Tesztelik a negyedikeseket
Nagyvárad- Az idei tanévtől kezdve először, a IV-es diákok is országos felmérő vizsgán vesznek részt. Szerdán a román írásbeli zajlott, mely Bihar megyében körülbelül 1100 magyar gyereket érintett.

Az Oktatásügyi Minisztérium által összeállított vizsgakalendárium szerint szerda délelőtt 10 órakor a romániai negyedikesek számára elkezdődött az országos felmérő sorozat, melynek első próbájaként román nyelvből tettek bizonyságtételt tudásukból, írásban. Ez csütörtökön a matematika, pénteken pedig a magyar vizsgával fog folytatódni, a gyermekeknek egy óra áll a rendelkezésére. Nem kapnak a tanulmányi előremenetüket befolyásoló jegyeket vagy minősítéseket, az eredményeiket tehát nem írják be a naplóba. A tárca tulajdonképpen azzal a céllal vezette be az idei tanévtől kezdve ezt a módszert, hogy a tanintézmények felmérhessék, az elemi ciklus végén milyen tudás birtokában vannak a növendékeik, és esetleg személyre szabott tanulási terveket dolgozhassanak ki, ahol szükséges, a gyermekek pedig szokjanak hozzá ahhoz, hogy időnként az életben megmérettetéseknek vannak kitéve, valamint az oktatók tájékoztathassák a szülőket, hozzátartozókat arról, hogy a gyermekeik hogyan fejlődnek.

Külön tételek

Bihar megyében körülbelül 6000 negyedikes diák van, akik közül közel 1100 tanul magyar nyelven- nyilatkozta érdeklődésünkre Kéry Hajnal főtanfelügyelő-helyettes.

Pásztor Gabriella, a Szacsvay Imre Általános Iskola igazgatónőjétől megtudtuk, hogy náluk 72 gyermeket érint a felmérés, a három negyedik osztályuk közül az egyik step by step típusú. Megjegyezte: értékeli ugyan, hogy a kisebbségben élő diákok számára külön román tételeket dolgoztak ki, viszont abban reménykedik, hogy ahogyan a nyugati országokban, illetve Magyarországon is szokás, a jövő évtől kezdve a feladatfüzeteket hónapokkal előtte megszerkeszti, kinyomtatja, dobozolja és továbbítja majd a minisztérium, és nem az iskolák fog kelleni kínlódjanak az oldalak letöltésével és fénymásolásával.

Ciucur Losonczi Antonius

Címkék: , ,