Testet öltő remények az Unireánál

Testet öltő remények az Unireánál

Bihar megye – A 2008/2009-es idényre készülve megtartotta első edzését a megyei első osztályban érdekelt Érmihályfalvi Unirea. Az összejövetel kicsit másként alakult, mint ahogy azt akár pár nappal korábban is gondolhatták.

Pár napja még rózsaszín álomnak minősítettük mindazt, amit az Érmihályfalvi Unirea labdarúgóinak házatáján várható változásokról hallottunk. A keddi első edzés után úgy tűnik, a vágyak rózsaszínét a remény zöldje váltotta fel, és remélhetőleg még nem ért véget a „színkavalkád”… Délután 4 és 5 óra között gyülekeztek a labdarúgók a Praszler stadionban, ahol már jelen volt a reménybeli (és régen várt) szponzor, Higyed József, illetve „az erők felmérésére” vele érkezett ismert szakember, Dan Dobai.

Ismerősök és ismeretlenek

Utóbbi, az edzés kezdetekor megkért mindenkit, aki nem tréningezni akar, hagyja el a pályát, és a lelátón foglaljon helyet. Ez a klub és a városvezetők egy részének szólt, akik pár, a kerítés mellett nézelődő szurkolóval kíváncsiak voltak a fejleményekre. Összesen 16 játékos öltött szerelést, páran a kispadról figyeltek. Előbbiek először az edzők (Dobai mellett ott volt Csűri Sándor is) mondanivalóját hallgatták meg, majd gimnasztika, futás, passzolgatás és játék következett. A nézők ismerős és (egyelőre) ismeretlen arcokat is felfedezhettek a focizók között, miközben az edzők figyeltek, jegyzeteltek, és ha kellett fegyelmeztek is: a szövegelő csapat 10 fekvőtámaszt nyomott, utána hallgatott. Edzés után kértük meg Higyed József vállalkozót, mondja el, milyen elképzelései vannak a csapattal.

Esélyt mindenki kap

A szülei révén érmihályfalvi származású, Nagyváradon élő vállalkozó elmondta, hallotta hogy a városban szeretik a focit, ezért döntött úgy, hogy az Unireát választja „támogatottjának”. Dan Dobait kérte fel, hogy segítsen egy profi szemléletű gárda kialakításában. Hosszú távra tervez, a helyi focit magasabb szintre kívánja emelni, nagy hangsúlyt fektetve az utánpótlás nevelésére, és számít az önkormányzat együttműködésére is. Az eddigi kerettagok is kapnak esélyt, hogy megmutathassák tudásukat, viszont aki nem illik be az edzői elképzelésbe, azoknak távozni kell. Nem cél, hogy máshonnan verbuvált focistákat gyűjtsenek Mihályfalvára, a környékbeli tehetségekre is számítanak, de profi szemlélet szerint, teljesítménycentrikusan alakítják a keretet, mely két hét alatt ki kell alakuljon. Egyrészt, mert közeleg a bajnokság nyitánya, másrészt rövidesen 7 napos edzőtáborba vonulnak Füzesgyarmatra. Addig is naponta lesz edzés, immár a profizmus szellemében.

Rencz Csaba