Tervezet a kutyatartás szabályairól

Tervezet a kutyatartás szabályairól
Jövő januárig minden keverék kutyát kötelesek ivartalanítani gazdáik, áll az ebek túlzott szaporodásának meggátolásáért kidolgozott szabályzattervezetben.

A tervezet a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal www.oradea.ro honlapján tekinthető meg, január 14-ig várják a módosító javaslatokat a honlapon közzétett címen, ezt követően pedig közvitát fognak szervezni.

Ivartalanítás

A tervezet szerint minden tulajdonos köteles ivartalanítani keverék kutyáját jövő január elsejéig, ellenkező esetben magánszemélyek 300-tól 500 lejig, jogi személyek pedig 1000-től 1500 lejig terjedő bírságot kaphatnak. Azok a gazdák, akiknek ivarképes nősténykutyáik vannak, kötelesek tájékoztatni a háziorvost az ellésről és a kölykök számáról, a születésüket követő tíz napon belül.

A kutyák ivartalanításának ára a helyi tanács jóváhagyásával részben vagy teljes egészében támogatott lehet, ennek érdekében a tulajdonosoknak kérvényt kell benyújtaniuk a polgármesteri hivatalnál. Tilos azoknak a kutyáknak az ivartalanítása, amelyek egészségi állapota ezt nem engedi meg. Az ivartalanítást a kutya egészségügyi könyvecskéjébe jegyzik be.

Mikrocsipek

A kutyatulajdonosok kötelesek gondoskodni arról, hogy kutyájukat mikrocsippel lássák el, a költségeket ők maguk fedezik, viszont ennek az ára is támogatható. A mikrocsip számát szintén kötelezőképpen fel kell tüntetni a kutya egészségügyi könyvecskéjében, illetve az útlevelében.

A kutyákat gazdáiknak – jogi és magánszemélyeknek egyaránt – kötelezőképpen be kell jegyeztetniük az állatorvosi kamara által kezelt nyilvántartási regiszterbe, melyhez a polgármesteri hivatalnak is hozzáférése van.

A kutyák csak pórázon és szájkosárral sétáltathatók Váradon, kivéve azokat a helyeket, amelyeket speciálisan erre jelölt ki a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal. Kivételt képeznek a hat hónaposnál fiatalabb kutyák, illetve a kisebb fajták példányai. A kutyatulajdonosnak pedig legalább 18 évesnek kell lennie, s kizáró ok, ha személy ellen elkövetett bűncselekmény miatt el volt ítélve.

Írásban

Tilos improvizált menedékhelyeket készíteni a kutyák számára a városban, továbbá tilos a gazdátlan kutyák nevelése és tartása Nagyvárad területén. Ezért, akárcsak a kutyaviadalok szervezéséért, illetve a kutyák elhagyásáért ezertől kétezer lejig terjedő pénzbírság jár.

A tömbházlakásokban, illetve több lakrésszel rendelkező épületekben lakók csak akkor tarthatnak kutyát, ha a lépcsőházban lakóknak, illetve a ház lakóinak kétharmada beleegyezik írásban – kivéve, ha menhelyről örökbefogadott kutyáról van szó, áll a szabályzatban. Ugyancsak a lakók kétharmadának írásos beleegyezése szükséges akkor is, ha a kutyát közös udvarban tartják, s a tulajdonosnak ebben az esetben kötelessége ketrecet is biztosítani. Szintén a tulajdonos kötelessége megtenni mindent azért, hogy a kutya ne háborítsa a csendet, továbbá hogy megfelelőek legyenek az életkörülményei.