Tervek és lehetőségek

A maga nemében egy rendkívül érdekes sajtó-tájékoztatón vehettem részt, melyet két intézmény vezetői tartottak, Radu Moisin, a frissen megbízott Kolozsvár polgármestere és dr.Doru Pamfil professzor, a kolozsvári Agrár- és Állatorvos-tudományi Egyetem (USAMV) újraválasztott rektora.

 

Az alap- téma egy javaslat volt, melyet az USAMV szenátusa ötlött ki. Szerintem rendkívül ötletesen. Ugyanis a polgármesteri hivatallal karöltve, létrehoznának egy Egyetemi parkot, melyet Iuliu Prodan (1875–1959) egyetemi tanárról neveznének el, aki 1919-től tanított a kolozsvári Mezőgazdaság-tudományi egyetemen.

A sajtótájékoztatón Radu Moisin, mint a tettek embere és az újraválasztott Doru Pamfil sikeres rektor, vázolták a sajtónak mindazt a lehetőséget, ami a partnerséggel együtt jár.

Azt már kevésbé hangsúlyozták, ennek a partnerségnek az időtartalma az egyetem szenátusa szerint 10-évre szólna.

Utána mi lesz, a sajtótájékoztatón nem nagyon, taglalták.

Ellenben világosan érződött, választási év van, most kell kijönni az ötletekkel, hiszen Románia mindig is egy ötletektől duzzadó ország volt.

Elmondták, Kolozsvár nem bővelkedik a parkokkal. Máskülönben is, itt az egyetem három hektár területén parkerdő, és egy szintén az egyetem tulajdonában levő három hektár területén új botanikus kert lesz. Ennek szomszédságában építik majd fel az új kertészeti kutatóállomást is, tizenötmilliós eurós Uniós forrásból finanszírozva.

A város tulajdonképpen két parkkal bővül.

A terveket virtuálisan kivetítették.

Ezek olyan tervek, melyeket a kiépítendő partneri kapcsolattól függően fognak megvalósítani, amiről közvitát akarnak rendezni. Ha a közvita pozitív eredménnyel jár, akkor a városháza kibocsátja az építkezési engedélyt.

Radu Moisin abban bízik, hogy a két intézmény közötti partneri egyezmény keretében a parkerdőt három hónapon belül, míg az új botanikus kertet ősz végére, de legkésőbb, év végéig sikerül kialakítaniuk. A befektetés összértéke 900 ezer lej, és a város idei költségvetéséből finanszírozzák.

Az új botanikus kert a Monostor és a Hajnal negyed határán, az úgynevezett Királyerdőben kapna helyet. A belépésért fizetni kellene.

Doru Pamfil a sajtótájékoztatón megemlítette, hogy a jelenlegi Iuliu Haţieganu Sportparkban az USAMV diákjainak belépési díjat kell fizetniük, attól függetlenül, hogy ez a terület 100 évvel ezelőtt az akkori Mezőgazdaság-tudományi Egyetem tulajdona volt, és az egyetem 1 lejért bocsátotta a város rendelkezésére.

Az egész sajtótájékoztatónak volt egy „terülj asztalkám” jellege.

A kolozsvári gyakorlat azt mutatja, rögtön akad, valaki, aki elindít egy pert, a kivitelezéssel kapcsolatban. Holott ezt az egyetem önként vállalta térítésmentességet. Ezzel egy időeltolódást okoz, ami a költségek, megváltoztatásával jár együtt.

A perpetuum mobile beindul. A föld ellenben forog.

Az országban, így Kolozsváron is a tervtől a kivitelezésig sok idő telik el.

A választások ellenben közlednek. Tenni kellene valamit.

 

Csomafáy Ferenc