Terrorizmus – Németországban terrorgyanú miatt elfogtak egy román állampolgárt

Terrorizmus – Németországban terrorgyanú miatt elfogtak egy román állampolgárt
Németországban elfogtak egy román állampolgárt, aki a hatóságok gyanúja szerint iszlamista terrortámadásra készült – közölték illetékesek pénteken.

A karlsruhei ügyészség és a baden-württembergi tartományi bűnügyi hivatal közös közleménye szerint az állam elleni súlyos, erőszakos bűncselekmény előkészítésével gyanúsított 21 éves, román állampolgárságú férfit még csütörtökön fogták el a frankfurti repülőtéren, egy különleges rendőri egység bevetésével. Pénteken előzetes letartóztatásba helyezték.
A gyanú szerint a férfi egy “iszlamista indíttatású” németországi támadás előkészítéséről kommunikált az interneten másokkal, és azért akart Romániába utazni, hogy folytassa az előkészületeket – áll a közleményben.
A nyomozás során nem tártak fel arra utaló adatokat, hogy kijelölt volna konkrét célpontot – tették hozzá.
A Heidelberg térségében fekvő Rajna-Neckar járásban lakó férfi otthonát átkutatták, lefoglaltak egyebek mellett feljegyzéseket és elektronikus adathordozókat.
A Südwestrundfunk (SWR) regionális közszolgálati médiatársaság értesülése szerint a házkutatás során rögzített nyomok arra utalnak, hogy a gyanúsított szerzett egy lőfegyvert is a merénylet végrehajtásához. A fegyvert azonban nem találták meg a lakásban.
Tobias Wagner, a karlsruhei ügyészség munkatársa a Bild című lapnak nyilatkozva szokatlannak nevezte az esetet. Az ügyész elmondta: még vizsgálják, hogy a gyanúsított hol és miként radikalizálódott.
Az SWR és a Bild szerint a gyanúsítottnak állandó munkahelye volt a Rajna-Neckar járásban.

(MTI)