Természetvédelemről, több szemszögből

Természetvédelemről, több szemszögből
Bihar megye – A Natura 2000 ökológiai hálózatba tartoztó Nagykárolyi Síkság (Câmpia Careiului) természetvédelmi terület működési szabályzatának megvitatására tartottak egyeztetést szerdán Érmihályfalván.

Az Európai UnióNatura 2000  nevű ökológiai hálózathoz tartozó Nagykárolyi Síkság  természetvédelmi övezet összterülete 24.224 hektár, ennek 62%–a Szatmár, 38%–a Bihar megye területén található. Bihar megyében Érkörtvélyes, Érmihályfalva  és Érsemjén  közigazgatási területét érinti. (A régióban korábban már volt egy felmérés a védelemre szoruló állatokról, növényekről – szerz.megj.) A terület gondozását pályázati úton a Kolozsváron bejegyzett Freies Europa Weltanschauung  Egyesület nyerte el. Utóbbi elnöke, Răzvan Nicolae Micul  jogász vezette az összejövetelt, melyre a két megye önkormányzatainak, környezetvédelmi hivatalainak, illetve néhány érintett település képviselői gyűltek össze az érmihályfalvi Polgármesteri Hivatalban.

Gyakorlati kérdések

A találkozó célja az elnök bevezetője szerint az volt, hogy a természetvédelmi terület tervezett működési szabályzatát megvitassák. A „kérdezők” legnagyobb gondját jelentette, hogy mit lehet, illetve mit nem lehet tenni egy természetvédelmi területen. Például mi a helyzet, ha a természetvédelmi terület egy része egy település beltelkeire is vonatkozik? Másik alapvető kérdés, hogy miért nincs, illetve mikor lesz egy aprólékosan elkészített térkép, mely meghatározza, mettől meddig tart ez a terület, illetve, hogy hol és mi a védett növény, állat, természeti képződmény. Ez elengedhetetlen (lenne) például az építkezési engedélyek kiadásakor. Az elnök helyenként lekezelő stílusban válaszolgatott, feltéve a kérdést, hogy az önkormányzatok miben segítik az ő munkájukat, mert az államtól 0 lejes támogatásuk van. Az ő feladatukat elsősorban az ismeretterjesztésben, a figyelemfelhívásban, és a hozzájuk érkező kérvények elbírálásában, illetve engedélyek kiadásában (díj ellenében) fogalmazta meg.

Több kisebbet

Az önkormányzati vezetők szerint indokolatlan ekkora összefüggő természetvédelmi területet körülhatárolni, hiszen annak 80%–án  egyszerűen nincs védenivaló, csak akasztaja a munkájukat. Célszerűbb lenne több kisebb, jobban védhető területet kijelölni, ahol arra valóban szükség van, ahogyan azt a határ túloldalán teszik. Az ottani tapasztalatokat Gyarmati István, a Hortobágyi Természetvédelmi Őrszolgálat tagja mondta, pontosabban mondta volna el, de az egyre idegesebbé váló hangulatban kevés volt rá a fogadókészség. A találkozó azzal ért véget, hogy az érintettek írásban  közöljék a működési szabályzatra vonatkozó észrevételeiket a természetvédelmi terület kezelőjével.