Termálvízzel működő hőközpont

Termálvízzel működő hőközpont
Norvégia, Liechtenstein és Izland fejlesztési alapjaiból finanszírozták azt a több mint 17 millió lej értékű projektet, melyen belül egy termálvízzel működő hőközpont létesült Nagyváradon.

A részletekről a projekt keddi zárókonferenciáján tájékoztattak, melyet követően a helyszínen is megtekinthettük a teljes mértékben felújított, digitális ellenőrzőrendszerrel ellátott hőközpontot, valamint azokat a műszereket, melyek segítségével az elhasznált termálvizet három kilométer mélyre vezetik vissza, oda, ahol képződik.

Tervek

A zárókonferencián Mircea Mălan alpolgármester köszöntötte a jelenlévőket. Elmondta, hogy ez az egyedüli olyan hazai projekt, melyen belül vissza nem térítendő alapokból termálvízzel működő hőközpont, valamint az elhasznált vizet a forráshoz visszavezető rendszer létesült. Ez a visszavezető rendszer lehetővé teszi, hogy a termálvízforrás ne apadjon el idővel.

Az alpolgármester elmondta, hogy olyan fejlesztési stratégiában gondolkodik, mely a termálvíz maximális kihasználását biztosítja Nagyváradon – például úgy, hogy Izland mintájára többszörösen is felhasználják, majd visszajuttatják a föld mélyére. Az sem kizárt, tette hozzá, hogy Franciaország és Olaszország mintájára ásványvízként értékesítik majd. Ami biztos, az az, hogy Várad nagy mennyiségű termálvíz tartalékokkal rendelkezik, melyeket az elkövetkezendőkben igyekeznek minél inkább kihasználni.

Marian Cucu, a Környezetvédelmi Alap országos Ügyvezetőségének igazgatója méltatta a jelenleg befejezett projektet és sok sikert kívánt a továbbiakhoz. Arni Gunnarsson, a projekt-partner, az izlandi Icelandic Geotermal Engineering cég menedzser-igazgatója elmondta: a pénztámogatást biztosító három északi ország álláspontja szerint Románia nagy lehetőségekkel rendelkezik a termálvíz felhasználásának területén, s az országon belül Bihar megyének fontos szerepe van, mivel itt igen jelentősek a termálvíz tartalékok.

Előnyök

Projektjeik révén elérték, hogy például Belényesben a fűtés hetven százalékát termálvízzel biztosítsák, s tervük az, hogy az elkövetkezendőkben ez az arány megközelítse a száz százalékot. Nagyváradon egyelőre hat-hét százalékban használnak termálvizet a fűtésre, de ez lényegesen nőhet a továbbiakban. Az ilyen irányú fejlesztések első sorban azért fontosak, mert a termálvíz helyi felhasználása környezetkímélő és nagyon gazdaságos fűtési mód, mely a jelenlegi „érzékeny nemzetközi helyzet közepette” nem teszi függővé a rendszer működését az éppen hatalmon lévő politikusok döntésétől – fejtette ki.

Daniel Ţigan, a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal munkatársa műszaki részletekkel szolgált. Egyebek mellett elmondta: a szóban forgó 902. sz. hőközpont látja el a sportlíceumot és közel hatvan, Sucevei, Rimanóczi Kálmán és Kogălniceanu utcai magánfogyasztót. A líceum udvarán lévő régi hőközpontot teljes mértékben felújították, egyebek mellett elektronikus vezérlésű ellenőrzőrendszerrel látták el. Jelenleg a hőközpont egyaránt fel tudja használni a CET-től kapott meleg vizet és a termálvizet. A projekt fontos részét képezte az a közel három kilométer mély szonda is, mely visszavezeti a földbe az elhasznált termálvizet – ez az épülő Ceyrat lakótelephez közel található.

Amint az alpolgármester elmondta, a projekt révén az említett területen a gigakalória előállítási ára a felére csökkent, de jóval több ilyen hőközpontra, valamint a fűtési hálózat tizenöt kilométeres szakaszának teljes felújítására lenne szükség ahhoz, hogy a fogyasztói ár is csökkenhessen.

A most záruló projekt teljes értéke 17.611.921 lej, ebből 17.264.124 lej vissza nem térítendő támogatás, melyet az EGT-alapokból biztosítottak, a megújuló energia hasznosítására irányuló RONDINE programon belül. A munkálatok kivitelezője a SC Energomontaj Rt. és a craiovai Foraj Sonde Rt.

Neumann Andrea

Címkék: ,