Termálvíz-kitermelő Nagyvárad

Csütörtökön tartottak sajtótájékoztatót a nagyváradi városházán
Csütörtökön tartottak sajtótájékoztatót a nagyváradi városházán
A nagyváradi önkormányzat termálvíz kitermelői engedélyt akar beszerezni annak érdekében, hogy működtethesse a Szőllős lakónegyedben kiépülő termálvizes fűtési rendszert.

 

Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere csütörtöki sajtótájékoztatóján jelentette ki azt, hogy a helyi önkormányzat termálvíz-kitermelési engedélyt akar szerezni, ennek érdekében már be is nyújtották a szükséges dokumentációt az Országos Ásványkincshatósághoz, mely várhatóan még ennek a hónapnak a végén elbírálja a kérést. A városnak azért van szüksége erre az engedélyre, mert egy körülbelül 19 millió eurós projekt keretében Szőllős lakónegyedben termálvizes fűtési rendszert építene ki. A Nagy Infrastrukturális Operatív Programhoz benyújtott projekt keretében a város önrésze négymillió euró, a többi pénz vissza nem térítendő támogatás. Miután elkészülnek a munkálatokkal, az új rendszert a váradi termálvíz kitermelő céggel, a Transgex-szel közösen üzemeltetné a város, ha pedig nem sikerülne megegyezni a céggel, akkor a Hőszolgáltató vállalat maga üzemeltetné azt, ezért lenne szükség az említett engedély megszerzésére.

Konkrétumok

A projekt Szőllős lakónegyednek a Noica, Nufărului, Bumbacului és Morii utcák által határolt részét, mintegy 6.200 lakást, több mint 13.600 lakost érint. A projekt szerint két kútból nyerik majd a termálvizet, az egyik a Transgex tulajdonában van a Depoului utcán, emellett fúrnak egy, 2,3 kilométer mély új kutat a Meiului utcán az ortodox templom mögötti övezetben. A termálvizet két visszasajtoló kút segítségével juttatják majd vissza a földbe, ezzel biztosítva lenne ennek az energiaforrásnak a hosszú távú kiaknázása. A projekt keretében 11,2 kilométernyi vezetéket fektetnek le, és mindegyik tömbházhoz, szám szerint 227 lépcsőházhoz külön modult építenek, így a vízvisszaforgatás problémája is megoldódik. A Szőllős negyed említett övezetében jelenleg üzemelő hét hőközpontot felszámolják, helyükön parkolóhelyeket vagy zöldövezetet alakítanak ki. A szőllősiek ugyanakkor a váradi hőerőmű hőszolgáltató rendszerére is rá lesznek csatlakoztatva, ami főként akkor lesz hasznos, amikor nagyon hideg lesz, mert ilyen időjárási viszonyok között nem lehet kellőképpen felmelegíteni a lakásokat termálvízzel. Mircea Mălan alpolgármester a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a nagyváradi helyi tanács következő ülésén fognak szavazni a projektről, utána kezdődik a közbeszerzési eljárás. Amennyiben minden jól halad, már ebben az évben elkezdődhetnek a munkálatok; a kivitelezési időszak huszonnégy hónap.

Pap István

Címkék: ,