Térképek veszélyzónákról

Térképek veszélyzónákról
Bihar megye – Több mint hárommillió lej az értéke annak a projektnek, melyet többéves stagnálás után az idén kezdett újra a Körösök Vízügyi Igazgatóság. Megvalósításokról, tervekről esett szó.

 

Pásztor Sándor igazgató elmondta: a projekt célja az, hogy elkészítsék a térség hidrológiai térképét, melyből világosan kitűnik majd, mely területeket veszélyeztet az árvíz. Ilyen térkép híján nem egy esetben hidrológiailag veszélyes területeken zajlottak építkezések. Ezek a veszélyzónák nem feltétlenül vannak a vízfolyások közvetlen közelében: ha például egy meder nincs kiépítve, akkor többszász méterre is eljuthat a víz áradás esetén, mondta az intézmény igazgatója.

 

Majdnem kész

 

A térképekhez szükséges fotókat, adatokat helikopteres, illetve repülőgéppel történő repülések során rögzítették, s a hidraulikus mintázás már több mint 12 ezer kilométeren át megtörtént, azaz a Körösök vízgyűjtő medence mintegy 84%-án. A Berettyót, a Sebes Köröst, a Fekete Köröst és a Fehér Köröst térképezték fel mostanáig ílymódon. Valószínűleg jövőre meg is lesznek a térképek, s ezt követően veszélyzónákon nem lehet majd építkezni. Valószínű, hogy azoknak, akik ezt már megtették, nem kell lebontaniuk házukat, de könnyen előfordulhat, hogy nem fognak majd tudni lakásbiztosítást kötni. A projekt teljes értéke többmint 3,5 millió lej, s ennek 80%-át az unió fizeti ki.

 

Fontos munkálatok

 

Megtudtuk: a Sebes Körössel kapcsolatos vízügyi munkálatok legnagyobbrészt befejeződtek, jövőre már csak simításokat fognak végezni. Az idén adták át a gyantai vízgyűjtőt, egúttal több munkálat zajlott az Adony patakon és a Kiskörösön, ezeket is jövőre fogják befejezni. Az elkövetkezendő év egyik fontos feladata lesz a lesi vízgyűjtő felújításának az elkezdése. Reményeik szerint 2013-ra be is fejezik majd. Sok közös akciójuk volt az idén a gyerekekkel, s ezeket is folytatni szeretnék az elkövetkezendőkben.

 

Neumann Andrea