meghallgatás előtt

2021.08.27. 20:53

Az amerikai ügyészség nem ellenzi Robert Kennedy gyilkosának szabadlábra helyezését

Az amerikai hatóságok eddig 15 alkalommal utasították el az 53 éve rácsok mögé került, palesztin származású Sirhan Sirhan szabadlábra helyezését.

Az amerikai ügyészség pénteken jelezte, hogy nem hoz fel ellenérveket, sőt ez az első eset, hogy a vádhatóság képviselője nincs jelen azon a meghallgatáson, amelyen a Robert F. Kennedy szenátort, az 1968-as elnökválasztási kampány egyik demokrata jelöltaspiránsát meggyilkoló Sirhan Sirhan feltételes szabadlábra helyezéséről döntenek.

George Gascon Los Angeles-i kerületi ügyész, aki saját bevallása szerint dicsőítette a Kennedy családot, és másoknál is jobban megrendülve gyászolta Robert F. Kennedy szenátort, a meghallgatás előtt kijelentette: kiáll azon meggyőződése mellett, hogy a vádhatóság nem játszhat szerepet annak eldöntésében, hogy egyes rabokat elengednek-e vagy sem. Mint azt korábban az AP amerikai hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, a döntést jobb meghagyni a kaliforniai kegyelmi bizottságnak, amely felméri, hogy Sirhan biztonságosan szabadlábra helyezhető-e.

Az amerikai hatóságok eddig 15 alkalommal utasították el az 53 éve rácsok mögé került, palesztin származású Sirhan Sirhan szabadlábra helyezését.

A most 77 esztendős Sirhant egy San Diego melletti büntetés-végrehajtási intézetben tartják fogva. A gyilkosságot követő évben, 1969-ben halálra ítélték, de büntetését 1972-ben életfogytiglani szabadságvesztésre változtatták, miután Kaliforniában megszüntették a halálbüntetést.

A palesztin születésű Sirhan családjával 1956-ban települt át az Egyesült Államokba. Egykori vallomása szerint Kennedynek az 1967-es, hatnapos arab-izraeli háború során tett kijelentései miatt határozta el magát merényletre, amelyet a Los Angeles-i Ambassador Hotelben követett el 1968. június 5-én. Sirhan akkor 24 éves volt.

A legutóbbi, 2016-os meghallgatásán azonban immár sokadszorra azt vallotta, hogy nem emlékszik a gyilkosságra, s csak az azt megelőző történéseket tudja felidézni. A kegyelmi testületnek akkor azt mondta, ha szabadlábra kerül, abban reménykedik, kitoloncolják Jordániába, vagy esetleg engedélyezik számára, hogy testvérével élhessen a kaliforniai Pasadenában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában