ERDON Helyi hírek

2011.09.05. 15:37

Bulizás „holnap hajnalig” Székelyhídon

Bihar megye - Vasárnap hajnalig tartott a XVII. Érmelléki Ősz szombati napja Székelyhídon, ahol emlékezetes bultit tartottak a Neoton Sztárjai, majd Dévényi Tibor, azaz Tibi bácsi, akinek retro diszkójában világsztárok „fordultak meg” egy-egy dallal.

Bihar megye - Vasárnap hajnalig tartott a XVII. Érmelléki Ősz szombati napja Székelyhídon, ahol emlékezetes bultit tartottak a Neoton Sztárjai, majd Dévényi Tibor, azaz Tibi bácsi, akinek retro diszkójában világsztárok „fordultak meg” egy-egy dallal.

A székelyhídi városnapon még csütörtök este köszöntötték az 50. házassági évfordulójukat idén ünneplő házaspárokat. A Múzeum épületében Béres Csaba polgármester köszöntötte az összesen 24 párt, akik Székelyhíd mellett a városhoz tartozó valamennyi falut (Nagykágya, Csokaly, Érolaszi,Érköbölkút, Hegyközszentmiklós) is képviselték. A polgármester gratulált az ünnepelteknek, méltatva, hogy öt évtizedig kitartva egymás mellett jóban-rosszban példát mutatnak a mai fiataloknak. A párok az alkalomra készült oklevelek mellé virágot és 500 lejes jutalom-utalványt kaptak, illetve az érmihályfalvi Móka színjátszó csoport három tagjának (Kulcsár Ágnes, Szabó János, Boros József) verses–zenés műsorát.

Főzőverseny

Pénteken, a hivatalos megnyitó után került sor ugyancsak a Múzeumban a helyi Griffiti csoport – mely immár a Griffiti dráma- és filmműhely nevet viseli – filmjének bemutatójára: Kovács Ildikó bábrendező A kockás kabát című bábjátékát filmesítették meg. A vetítés után a csoport eddigi, és következő munkáiról zajlott beszélgetés. Szombaton már a labdarúgó pályán zajlottak az események, ahol tartottak vetélkedőket, és főzőversenyt is. Utóbbin a zsűri az elkészült ételeket ízük, állaguk és tálalásuk alapján értékelte, és bográcsosok kategóriájában jutalmazta a hajdúböszörményiek, illetve a helyi, egy évtizede érettségizett „véndiákokból” álló Hídfeszt csapat gulyását. Pörkölt kategóriában a Mezőbajról érkezettek házi galuskával és káposztával készített kakaspörköltjét díjazták, különdíjat kapott az ugyancsak helyi SZIKE (Székelyhídi Ifjúsági Keresztény Egyesület), akik „fiatal korúk ellenére harmonikus ízvilágú bográcsost főztek”.

Neoton Sztárjai

A XVII. Érmelléki Ősz színpadi programjaira a labdarúgó pályán felépített színpadon került sor. Eddig sokan nem jutottak el, ugyanis a belépő díjának megfizetése nélkül, a kerítésen kívül szórakoztak, ahol több lacikonyha, és vurstli várta őket hintával, kisvasúttal, célbadobóval, harsány zenével. A benti színpadon a debreceni Szeredás együttes gyerekeknek szóló vásári komédiát mutatott be még délután, akkor még elég kevés érdeklődő jelenlétében. Őket az Easy Rider alternatív rock együttes követte rock-legendákkal, és néhány saját szerzeménnyel. A bukaresti Deep Central nevű duó (George Călin és Doru Toduruţ) house–dance koncertje következett. A hozzáértők szerint külföldön is népszerű legények dalait – melyek időnként egyezést mutattak ismert világslágerekkel – a fiatalokból álló közönség nagy rajongással fogadta, annál is inkább, mert azt kiegészítette négy manöken alkatú táncoslány látványa. Levonulásuk után hangszerek kerültek a színpadra: a technikusok készültek a Neoton Sztárjai élő koncertre. Az előkészület kicsit elhúzódott, a közönség este 10 órakor már meglehetősen türelmetlenkedett, de a koncert mindenkit kárpótolt. Az egykor világhírre ért Neoton Famíliából hiányzik immár Pásztor László gitáros/énekes, Jakab György billentyűs/énekes és Bardóczi Gyula dobos, ott volt ellenben Székelyhídon Csepregi Éva énekes, Végvári Ádám gitáros/énekes, Baracs János basszusgitáros/énekes, kiegészülve Lukács László gitárossal, Lukács Andrea billentyűssel, és nem utolsó sorban Heatlie Dávid dobossal, aki nem más mint Csepregi Éva és a skót Bob Heatlie menedzser közös, 1992-ben született fia.

Buli buli hátán

A koncert egészen másként hangzott, mint egy ugyancsak Neotonra épülő, és környékünkön gyakoribb Csepregi-koncert: például Dávid remek dobszólókat mutatott be, míg a többiek átöltözek, nagyobb szerepet kaptak a gitárok, és az elmaradhatatlan, nagy slágerek (pl. Nyár van, Párizsi lány, Santa Maria, 220 felett, Don Quijote) mellett elhangzottak a Famíliáé mellett Ádám és Éva közös, vagy szóló lemezeiken volt, de kevésbé „futtatott” szerzemények (pl. Eszterlánc, Apám szólt, A legkisebb fiú, Varadero) is. Kell, hogy várj – énekelték két óra múltán, búcsúzásként, együtt a több száz fős „vokállal”, remélve, hogy várhatunk egy újabb találkozást, utána mi meg ott maradtunk, így, Édentől keletre (igaz, ez a dal nem hagzott el, alulírott nagy bánatára). De még közel sem volt vége a bulinak, annak ellenére, hogy éfjél elmúlt, hiszen következett Dévényi Tibor retro diszkója. Magyarország első hivatalos lemezlovasa a 70-es évek elejétől része a könnyűzenei életnek, és immár bácsiként – és mint mondta, 65. születésnapja előtt egy hónappal – keverte a zenét a Boney M–mel, Village People–lel, a Moder Talking–gal, az Eruption–nel, az R–Go–val, a Republickal, a Kerozinnal, Michael Jacksonnal – és ki tudná mindet felsorolni?! Közben todott egy–egy pontoslabdát, a már szintén legendássá lett Három kívánság című műsorra utalva. A kakasok már nézegették az órájukat, nehogy lekéssék az első hajnali kukorékolást, mikor megkezdődött Dj Sasával a szabadtéri diszkó, melyre go-go táncoslányokat és chippendale fiúkat is vártak.

Főszerepben a helyi tánccsoportok

Vasárnap a sportpálya bejáratánál mindenki ingyen kézhez vehette a helyi újság, az Ér Hangja című havilap különszámát, melyet szerkesztői a városnapnak szenteltek. A kollégákat csak dícséret illeti gyorsaságukért, hiszen nem csak az előző pár nap, de az előző este, sőt, az előző éjszaka történésiről is beszámoltak tudósításokkal, interjúkkal és sok–sok fotóval. A programok sorát a Pusztai Farkasok Hagyományörző Íjászegyesület tagjai nyitották, akik a színpad mögötti térségben adtak ízelítőt nem csak eleink harcművészetéből, de öltözködési szokásaikból is. A harcnál maradva – immár a színpdon – a Phoenix klub karatésai tartottak formagyakorlatokból és töréstechnikákból bemutatót. A továbbiakban helyi tánccsoportok uralták a színpadot – egy kivétellel. Előbb a Tini Dance Center (TDC) táncstúdió bihardiószegi és helyi táncosai szórakoztatták a közönséget, utánuk pedig az imént említett kivétel következett. Ők, a Gemeinsam (Együtt) tánccsoport Nagymajtényból érkeztek, és sváb táncokat mutattak be. Mint megtudtuk, a Szatmár megyei csoport Magyarország mellett már Németországban is többször szerepelt.

Hazai közönség előtt

A továbbiakban a helyi Flying Steps és Flying Stars hip–hop csoportok vették át a főszerepet, akik vendégeket is hívtak magukkal, a nagyváradi iCrew hip–hop csapat „személyében”, kikkel közös műsort mutattak be. Már a produkció alatt, este nyolc óra előtt pár perccel, megérkeztek az est sztárvendégei, a Balázs Klári–Korda György házaspár, és a publiikum is erőteljesen gyarapodott, a sportpálya lelátója fokozatosan megtelt, de a színpad előtti tér is benépesült. A közönség összetételén ugyanakkor az is meglátszott, hogy az előző naptól eltérően már nem kellett belépőjegyet venni... Következett a TDC és a B612 csoportok műsora, a helyi csapattagok mellett borsi és bihardiószegi táncosok is „szóhoz jutottak”. Mint elhangzott, a csapatnak mindig különleges alkalom, ha hazai közönség előtt léphet fel, már csak azért is, mert bár egész évben sokat vannak színpadon, az egy esztendő alatt felgyűlő koreográfiáikat ilyenkor láthatja a hazai közönség. Azért egy újdonsággal is kirukkoltak: a Csík zenekar által híressé tett Most múlik pontosan című dalra készült koreográfiának most volt az ősbemutatója. Utánuk nyereménysorsolás következett: a már említett Ér Hangja nevű helyi újság különszámának első oldalán egy nyereményszelvényt közölt, melyet csak ki kellett tölteni, és máris volt esély valamelyik díjra. A sorshúzáson kozmetikai és élelmiszer csomagokat, DVD-ket lehetett nyerni, sőt, egy kismotorra érvényes hajtási jogosítvány megszerzésére szóló tanfolyam kedvezményes elvégzéséhez is hozzá lehetett jutni. A sorsolás során, a kisorsoltak révén, arra is fény derült, hogy igen sok helyről ellátogattak érdeklődők a fesztiválra Szalontától Hajdúböszörményig.

53 éve színpadon

Miután Fortuna „elvonult”, következett a szintén helyi, de több település táncosait is foglalkoztató Control Dance, melynek tagjai nem csak csoportos, de párban és szólóban előadott koreográfiát, és break-bemutatót is műsorukra tűztek. A tudósító szubjektív véleménye szerint különösen figyelemre méltó volt a Republic együttes Játssz egy kicsit a tűzzel! című dalára készült, a modern és a néptánc elemeit ötvöző produkció. A csoport lányai később is visszatértek a színpadra, amikor Balázs Klári egyik dalánál tánckart alkottak. Öt perc híja volt a fél tizenegynek, amikor a szó szoros értelmében színpadra ugrott Korda György, aki a közönség tapsától kísérve később is többször táncolva és mókázva bizonyította: annak ellenére, hogy – bevallása szerint – 53. éve énekel, a színpadi lét még mindig éltető eleme. Aki tavaly ott volt bihardiószegi fellépésükön, az azért észrevehette, hogy a feleségével, Balázs Klárival folytatott, egyébként a közönséget szórakoztató élcelődéseik, csipkelődéseik spontánnak hatnak ugyan, de jól begyakorlt show–elemek. A mintegy ötven perces koncert végén a Lady N című dal közben a közönség soraiból kiválasztott Zsuzsa és Mátyás táncpartnerül szegődhetett a művészházaspárhoz, ezzel is emlékezetessé téve az estet, melynek végén, negyed tizenkettőkor, tűzijáték zárta le a XVII. Érmelléki Őszt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!