Terítéken az oktatás problémái

Szatmár megye – Az oktatás átszervezése megyénkben a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) Szatmár megyei szervezetét is foglalkoztatja.

Március 4-én délután a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban tartott a meg 2009–es évi beszámoló közgyűlését a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének (RMPSZ) megyei fiókszervezete. A közgyűlést Baranyai Tibor elnök, Szász Piroska és Elek Imre alelnökök tartották meg. A találkozó első napirendi pontja az elmúlt év értékelése volt, mely során többek között a szakmai továbbképzésekről is szó esett. Egyik ilyen lehetőség a Bolyai Nyári Akadémia, melyen megyénket az elmúlt évben is képviselték pedagógusok — az idei évben még lehet jelentkezni az akadémiára, valamint javaslatokat tenni a www.rmpsz.ro honlapon.

A szervezet megyénkben 335 személyt számlál. Szász Piroska megemlítette, az általa vezetett, határon átnyúló román–magyar együttműködésben zajló, Kooperatív oktatás című projektet is támogatja az RMPSZ.

Muhi Sándor beszámolt az Apáczai–díjról is, melyet eddig hazánkban 9 pedagógus nyert el, akik közül négyen szatmárnémeti oktatók — közülük hárman a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban tanítanak. A díjra azok a pedagógusok pályázhatnak, akik az elmúlt két évben tudományos munkát végeztek — az idei évben szeptember végéig lehet jelentkezni. Muhi hangsúlyozta, óvónők és tanítók munkájára is szükség lenne, ők is pályázhatnak az Apáczai–díjra.

A napi kérdések és javaslatok mellett felmerült a megyénket is érintő egyik legnagyobb probléma, az oktatás átszervezése, ami a megyeközpontban több tanintézményt is érint. A Dariu Pop Általános Iskola egyik képviselője elmondta a gyűlés keretében, hogy iskolájuk megszűnik, a diákok bárhová beiratkozhatnak más intézményekbe, a tanárokat pedig leépítik — sehol nem élveznek elsőbbséget. A hír a jelen lévő pedagógusokat felkavarta és olyan megoldásokon tanácskoztak, mely a magyar oktatás előnyére válhatna megyénkben.