Terítéken az egészségügy

Terítéken az egészségügy
Várad integrált városfejlesztési stratégia-tervezetének környezetvédelmi, energia-hatékonysági és egészségügyi alfejezetéről tartottak közvitát hétfőn.

A hétfőn kora délután a váradi városházán lezajlott rövid, kevesebb mint egy órás közvitán az önkormányzat képviselői ismertették azokat az elképzeléseket, amelyeket az elkövetkező években szeretnének nemzetközi finanszírozásból megvalósítani a környezetvédelem, az energia-hatékonyság és az egészségügy terén. A város folytatja a fűtési fővezeték-hálózat felújítását, a városban lévő kórházak, emellett több tanintézmény és tömbházak hőszigetelését tervezi. Több egészségügyi infrastrukturális beruházást akar megvalósítani a város nemzetközi finanszírozásból: többek között a dr. Gavril Curteanu városi kórház onkológia központjának további bővítését és modernizálását tűzte ki célul, például egy részecskegyorsítót szerezne be. Új részleg épülne a városi kórházban, itt járványkórház kapna helyet, ugyanakkor szintén a városi kórházban két modern laboratóriumot alakítanának ki, bővítenék a Stroke-központot, felújítanák a pszichiátria szekció III. pavilonját.

Javaslattételek

A bemutatók után következtek a javaslattételek. Etekintetben a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság képviselője volt aktív, aki javasolta egy egészségügyi-szociális központ, egy egyetemi hallgatókat kezelő poliklinika és egy egészségügyi információs központ létrehozását, mely utóbbi részeként köztéri reklámfelület-hálózatot hoznának létre: ezeken a helyeken hasznos egészségügyi információkat lehetne kiplakátolni.

Pap István