Terítéken a volt lovarda ügye

Terítéken a volt lovarda ügye
Nagyvárad – Csomortányi István, az EMI nagyváradi szervezetének társelnöke azzal gyanúsította meg a városi tanács RMDSZ-es tagjait, hogy segítettek a Hit Gyülekezetének egy ingatlan megpályázásában.

Rendhagyó sajtótájékoztatóra hívta a sajtó képviselőit Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Ifjak nagyváradi szervezetének társelnöke. Témája a Kaszárnya/Cazârmii tér 17-es szám alatt található egykori lovardaépület helyzete volt. A sajtótájékoztató célja Csomortányi  szerint az volt, hogy széles körben váljon ismertté az a gyanúja, miszerint a jelenleg önkormányzati tulajdonban lévő, ipari műemlék jellegű épületet a Hit Gyülekezete „pénzügyi szekta” az RMDSZ segítségével akarja megszerezni a városvezetéstől, hogy majd ott egy gyülekezeti termet alakítson ki. Az előzményekhez hozzátartozik: még tavaly ősszel egy helyi tanácsülésen napirendre került a romos ingatlan ügye, melyet a Hit Gyülekezete akart használatba venni.
 

Részletes előtanulmány


A PDL tanácstagok kifogást emeltek a tervezet ellen, végül a tanács leszavazta az ingatlan odaítélését. Szerinte ezzel nem zárult le az ügy, hiszen a gyülekezet nem fogja hagyni, hogy kárba vésszen közel két éven át készített, valószínűleg sok pénzbe kerülő dokumentációja. Csomortányi István a Polgármesteri Hivatal honlapjáról letöltötte Hit Gyülekezete által az önkormányzathoz benyújtott részletes dokumentációt, melyben megtalálható az alaprajzokkal, fényképekkel, átalakítási tervekkel illusztrált megvalósíthatósági előtanulmány, illetve a gyülekezeti terem látványterve is. A mérések elvégzését a Kulturális Igazgatóság írásban foglalt elvi beleegyezése tette lehetővé. A Hit Gyülekezete egyébként októberben nyújtotta be szándéknyilatkozatát az önkormányzathoz a 30 ár telek és az 1200 négyzetméteres lovarda 30 évre szóló használatára.

Nem bárkinek

Csomortányi véleménye szerint a dokumentáció szakszerű összeállítása csakis belső segítséggel történhetett. Szerinte csakis az RMDSZ tanácsosai segíthettek a Hit Gyülekezetének ebben. „Ez a politikai érdekkör a történelmi egyházak belügyeibe is rendszeresen beleavatkozik. Nem okozna meglepetést, ha ezúttal egy botrányos viselt dolgairól ismert szektát támogatna”, magyarázta. A kérdésre, miszerint mi azzal a gond, ha ez a magyar vonatkozású romos épület új külsőt nyer, Csomortányi elmondta: nem mindegy milyen áron újulna meg az épület. A magyarországi balliberálisok által alapított „pénzügyi szekta”, mely elszipkázza a történelmi egyházak híveit nem verhet gyökeret Nagyváradon, főleg nem önkormányzati, ezen belül pedig a magyar tanácsosok segítségével. Hozzátette: a városvezetés nem adhatja oda bárkinek ezt az épületet. Úgy véli gyanúját alátámasztja az is, hogy az illető lovarda kataszteri dokumentációját még 2009-ben elkészítették, azelőtt, hogy a vallásos csoportosulás benyújtotta volna az igénylését.

Tönkrement

A műemléki listán is megtalálható épületkomplexum történelmével kapcsolatosan Csomortányitól megtudtuk: a késő barokk épületegyüttes a 18 század végén épült, több mint 200 éves. Jelenlegi állapotát tekintve úgy a huszárlaktanya, mint a lovarda tetőszerkezete hiányzik, a valamikori egyedülálló faszerkezet tönkrement, illetve még a 90-es évek végén leégett. Szintén ezekben az években dőlt ki a huszárlaktanya hátsó fala is. Gyakorlatilag a 90-es évekig különösen nagy befektetés nélkül megmenthető lett volna az épület.

Mészáros Tímea

Kapcsolódó: Nem segítettek, csak szavaztak