Terítéken a közszállítás Szatmár megyében

Szatmár megye — Hétfőn közös megbeszélést tartottak a Szatmár Megyei Konzultatív Bizottság tagjai. A tanácskozás fő témája a tömegközlekedést érintő problémák megtárgyalása volt.

Július 7-én délelőtt megyénk prefektusa Radu Bud, Pataki Csaba és Octavian Lazin alprefektusok, Csehi Árpád megyei tanácselnök, Valentin Macec alelnök és Ilyés Gyula Szatmárnémeti polgármestere közös megbeszélésen vettek részt. Ennek fő oka a tömegközlekedésben kialakult káosz megbeszélése volt. Ilyés elmondta, szerdán kerül sor egy közös tanácskozásra a Transurban vezetőségével, illetve a szindikátus képviselőivel, hogy megbeszéléjék az utóbbi napokban kialakult ellentétek okát és közös megoldást találjanak annak feloldására. Ilyés konkrét ötletekkel állt elő a közlekedési nehézségek megoldását illetően. Szerinte, Batiz térségében egy új buszállomás létrehozása jelentős mértékben könnyítene a helyzeten. Természetesen, mindez a közszállítással megbízott cégek támogatásával válna lehetővé.

Csehi Árpád, megyei tanácselnök elmondta, már ezen a héten véglegesítik a megyei közszállítás szabályzatát, illetve kijelölték azokat a közterületeket, amelyeket megállóként lehetne majd használni. A végleges dokumentumot közvitára bocsátják, többízben megvitatják, ez után fogják csak elfogadni.

Egyéb problémák

A hétfői megbeszélésen a babtai földcsuszamlás, a 25 Octombrie tér használata valamint a Luna Ses–i pihenőövezet felé vezető út kivitelezésére kiírt licit érvénytelenítésének problémája is terítékre került. Kiderült, hogy a kormány részéről már érkezett segítség építőanyag formájában a babtai megrongálódott lakóházak rendbetételére, azonban azokat értékesítették. A központi tér használatát illetően az előljárók arra a következtetésre jutottak, hogy kizárólag a szolgálati személyautók és a Közigazgatási Palotában dolgozó részlegvezetők számára legyen engedélyezett az itt való parkolás.

A Luna Ses–üggyel kapcsolatban pedig további tárgyalásokat helyeztek kilátásba.