Térhatású fényképek a Nagy Háborúból

Akt.:
Térhatású fényképek a Nagy Háborúból
Nézőpontok. Térhatású fényképek a Nagy Háborúból címmel nyílik kiállítás csütörtökön, szeptember 20-án 15 órakor Nagyváradon, a vár 2. emeletén.

A kiállítás, mely a Magyar Nemzeti Múzeumból érkezik, háromdimenziós fényképeket mutat be: a fotók egy 3D szemüveg segítségével térhatásúvá válnak. Mindegyik felvétel az első világháborúhoz kapcsolódik, s mindegyik eredetije egy sztereofénykép. Ez a különleges fotográfia valójában kettő, egymástól kissé eltérő képből áll, amelyeket az emberi szem állásának megfelelően két különböző szögből vettek fel ugyanarról a tárgyról.

A fotográfia kezdeteitől

A sztereofényképezés a fotográfia kezdeteitől jelen volt a képkészítési technikák között. A kiállítás a német Neue Photographische Gesellschaft száz képet tartalmazó „Világháború 1914–16” sorozatából, az amerikai Keystone View Company 1923-ban kiadott háromszáz darabos sorozatából, valamint privát fényképezők nem közlésre szánt, szabadabb témaválasztású sztereofelvételeiből válogat. Az antant és a központi hatalmak vizuális propagandáját megtestesítő összeállítások együttes bemutatása lehetőséget ad a háborúban szembenálló felek több szempontú összehasonlítására.