Térbeli környezetalakítás- festészet

Térbeli környezetalakítás- festészet
Nagyvárad – Hétfő délután Térbeli környezetalakítás (Environment)- festészet címmel Constantin Costea egyetemi lektor tanítványainak alkotásaiból nyílt kiállítás a Fő utcai Vízuális Művészetek Galériájában.

Hétfő délután a Romániai Képzőművészek Egyesülete Bihar megyei fiókszervezetének, a Nagyváradi Egyetem Vizuális Művészetek Karának és a váradi Konstant Képtár rendezésében Térbeli környezetalakítás (Environment)- festészet címmel nyílt kiállítás a Fő utcai Vizuális Művészetek Galériájában. A március 31-ig, hétköznaponként 10-18 óra között látogatható ingyenes tárlat nyolc fiatal tehetség (Teodora Bicescu, Erdélyi Renáta, Ovidiu Gui, Cameia Marian, Adrian Popa, Gabriela Schek, Mihai-Volodea Selever és Sitteri Bettina) alkotásait mutatja be. Az ifjú képzőművészek közös jellemzője, hogy valamennyien Constantin Costea egyetemi lektor tanítványai, valamint a Nagyváradi Egyetem Vízuális Művészetek Karának végzősei, illetve harmadéves hallgatói.

Társadalmi problémák

A tizenkét, kisebb és nagyobb méretű olaj-vászon festmény különböző témákat dolgoz fel. Rideg tekintetű diktátortól és terroristától (Sztálin és Osama bin Laden) kezdve szelíd nézésű nagymamán keresztül egészen az utcai szubkultúrának hódoló fiatalokig és pihenő balerinákig sok minden látható. Látszólag nincs semmi közös vonása a női cipellőknek és az álmodozó zenerajongóknak, és mégis: az alkotások úgy ábrázolják a környezetünket, hogy kifejezésre juttatják korunk valamennyi társadalmi problémáját, széles körű, politikai, szociális, kulturális és történelmi kontextusban. Azt sugallják: a festészet egy olyan klasszikus eszköz, mely által modern üzenetek is közvetíthetőek.

Ciucur Losonczi Antonius