Területviták Háromszéken

A megyék és a települések közötti határsávok tisztázására szólította fel a kormány a prefektúrákat. Háromszéken is elkészült az erről szóló összesítés, három kritikus pont kivételével mindenütt sikeresen rendezték az ilyen jellegű ügyeket — nyilatkozta György Ervin, Kovászna megye prefektusa.

A Brassó és Kovászna megye közötti határ kérdése a Korlát völgyénél, a Brassó megyéből bölöni területre költözött, oly sok gondot jelentő romáknál megoldatlan, és a kormánybiztos szerint ezt a helyzetet egyhamar nem orvosolhatják, az egyeztetések szomszéd megyei kollégájával akadoznak, mindmáig nem sikerült közös nevezőre jutniuk. Régóta zajló vita a Mikóújfalu és Málnás közötti, ez peres ügy, és a bíróság hivatott kimondani majd a végső szót.

A kőbányák miatti perlekedés kihat az emberekre is, nem kaphattak birtoklevelet azok, akiknek a vitatott részen van területük. Nincs egyetértés Kézdi­szentkereszt és Esztelnek között sem, a különválás miatt támadtak ellentétek: a szentkereszti polgármesteri hivatal földeket követel, az esztelneki azt állítja, a kelleténél is többet adtak már át. A békéltető tárgyalásokra helyben nem tudtak sort keríteni, valószínűleg a prefektúra ad majd otthont a tisztázó beszélgetésnek.

(www.3szek.ro)

Címkék: , ,