ERDON Helyi sport hírek

2008.08.28. 13:23

TransCarpatic Rally: egy átépített Subaru Legacy–val indul a szatmári csapat

<p>A szatmárnémeti GerBog RallyRaid csapat két versenyzője, Butka Sándor és Ioan Nastor is rajthoz áll hétvégén az idei TransCarpatic Rally–n. <DIA alt="Subaru Legacy" height="700" width="900"><A onclick="return open_window( http://media.erdon.ro/pubs/Bildserie/Subaru_Legacy/index.shtml , SERIE ,900,700)" href="about:blank"><IMG height="13" alt="Subaru Legacy" src="http://apps.erdon.ro/bilder/icons/kamera.png" width="13" border="0" /></A></DIA></p>

A pilóta, Butka Sándor több helyi tereprali szerevezője és résztvevője, 2007–ben pedig a Carpatica Rally Raid és az Eurocarpatica Baja ralin is első helyen zárt. Navigátora, Ioan Nastor többszörös győztese rali– és RallyRaid–bajnokságoknak, ugyanakkor számos szatmári és országos szintő autóverseny szervezője.

Több versenyautó tervezése fűződik a nevéhez, többek között ő épített a Subaru Legacy–t, amellyel nekivágnak majd szombaton az egyhetes versenyre.

„Több hónapos tervezés után úgy döntöttünk, hogy megépítjük saját autónkat, szigorúan az ilyen típusú versenyek követelményeit és saját igényeinket figyelembe véve – mondta lapunknak Ioan Nastor a Subaru RallyRaid projektről. – A választás a több tíz éve bevált Subaru összkerékhajtású rendszerre esett, amely a rali–világbajnokságon és más, durvább terepversenyen is bizonyított, többek között a kenyai Safari ralikon. A szériaautó karosszériáját első fázisban lekönnyítettük és a jobb terepszög elérése érdekében megrövidítettük, majd beszereltük a nemzetközi, FIA szabályokkal kompatibilis bukókeretet. A megerősített vázra szereltük az ausztráliai DMShocks speciális lengéscsillapítóit, amelyek az autó ideális viselkedését biztosítják a legrosszabb minőségű úton is. A 2.2 literes boxermotor egy négysebességes automata váltón keresztül hajtja a buggyt. Tervezéskor legfontosabb célunk az volt, hogy a napi 300–400 kilométert teljes biztonságban és üzemképesen bírja a Subaru, akár a legnehezebb erdei utakon vagy mocsaras területeken keresztül” – magyarázta a navigátor.

A TransCarpatic Rally–n résztvevő versenyzők bemutatkozására és az ünnepélyes indulásra vasárnap 16.30 órakor kerül sor Szatmárnémetiben a régi főtéren. A verseny szeptember 1–én reggel kezdődik, az első nap Szatmárnémeti – Gyulafehérvár közötti 446,3 km–es szakaszt kell teljesítsék a résztvevők. A Szatmárnémeti – Mangalia össztávot egy hét alatt, több mint 1800 kilométer speciális terepszakaszon teljesíti a mezőny erdei és mezei utakon, érintve a Nyugati és Déli Kárpátokat is.

A szatmári versenyzők médiapartnere a Szatmári Friss Újság és az Erdély Online.

Program

Augusztus 31.: Szatmárnémeti – műszaki ellenőrzés, prológ.

Szeptember 1.: Szatmárnémeti – Gyulafehérvár (446,3 km, ebből szelektív 172,9 km).

Szeptember 2.: Gyulefehérvár – Brassó (474,24 km, sz.: 238,24 km).

Szeptember 3.: Brassó – Brassó (344,54 km, sz.: 183,30 km).

Szeptember 4.: Brassó – Slobozia.

Szeptember 5.: Slobozia – Tulcea.

Szeptember 6.: Tulcea – Mangalia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!