Templomok a Palotában: régészeti kiállítás megnyitója a váradi várban

Akt.:
Templomok a Palotában: régészeti kiállítás megnyitója a váradi várban
A Nagyváradi Vár- és Várostörténeti Múzeum, a Körösvidéki Múzeummal partnerségben meghívja Önöket a Templomok a Palotában – Régészeti kutatások a Fejedelmi Palotában c. kiállítására. A kiállítás az épület földszintjén, a Kis Szűz Mária templom romjai mellett kap helyet.

A nagyváradi vár felújítását kiegészítő régészeti kutatások 2013 és 2015 között zajlottak a Fejedelmi Palota délnyugati szárnyában, ahol a középkori püspöki székesegyház nyugati homlokzata mellett a régészek legnagyobb meglepetésére előkerült a középkori püspökvár egyik legfontosabb egyházi épülete, a Kis Szűz Mária templom. Az Árpád korban épült templomot a 14. században veszi át a Kis Szűz Mária társaskáptalan, s 1557-ig a tulajdonát képezi. Az épület a vár egyházi jellegének megszűntével osztozik a várbeli középkori épület sorsában, helyet adva az erdélyi későreneszánsz építészet egyik legnagyszerűbb épületének, a Fejedelmi Palotának.

Tárgyi emlékek

A kiállításon elhelyezett tárgyak az Árpád kortól a 19. századig nyújtanak betekintést a Fejedelmi Palota délnyugati szárnyának helytörténetébe, előtérbe helyezve a Kis Szűz Mária templom régészeti feltárását. Bemutatásra kerülnek a különböző korok agyagedényei, kályhacsempéi, pénzérméi és a templomhoz köthető tárgyi emlékek, kőfaragványok, freskótöredékek és padlótéglák.

A tárlatot megnyitja Angela Lupșea, a Nagyváradi Vár- és Várostörténeti Múzeum igazgatója, méltatja dr. Aurel Chiriac, a Körösvidéki Múzeum igazgatója. A kiállítást bemutatja dr. Doru Marta régész (Körösvidéki Múzeum) és Emődi Tamás műépítész. A tárlat kurátorai Fechete-Porsztner Kitti és Mihálka Nándor, a Nagyváradi Vár- és Várostörténeti Múzeum régész-muzeológusai.

A kiállítás megnyitójára a Nagyváradi Vár- és Várostörténeti Múzeum földszintjén (Fejedelmi Palota, dél-nyugati szárny) kerül sor 2017. április 27-én, csütörtökön 17.00 órai kezdettel.